Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
09:48
Blic A

Nijedan loznički sudija neće da sudi doktoru za smrt dečaka

Niko od troje sudija Osnovnog suda u Loznici ne želi da sudi doktoru Dobrivoju Bojaniću, osumnjičenom u slučaju dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka, preminulog u oktobru 2016. godine od sepse posle preloma ruke. Ovo je potvrđeno iz lozničkog suda uz objašnjenje da su sudije morale biti izuzete zbog eventualne pristrasnosti.

pixabay.com
 

Vrhovni sud doneo je odluku da se suđenje obavi u Loznici, a ono što je usporilo ceo proces i zakazivanje ročišta, kako je za Blic rekao dečakov otac Milan Nikodinović, jeste činjenica da su sudije, koje bi trebalo da sude osumnjičenom lekaru, uglavnom, njegovi prijatelji ili saradnici jer je poznati ortoped lozničke Opšte bolnice godinama radio i kao stalni sudski veštak.

- Sad je i to problem jer on poznaje pola suda, a postoji bojazan da bi u ovom slučaju moglo biti pristrasnosti nekih sudija tako da se to mora rešiti. Kada krene suđenje, to ne bi trebalo dugo da traje, ali izabrati sudiju koji nije u prijateljskim odnosima sa lekarom, to je apsurdna prepreka na koju smo sada naišli - kaže Milan Nikodinović.

On je, kako objašnjava, saznao da gotovo sve sudije imaju opravdanja zbog čega ne mogu da sude doktoru kojem je nedavno Lekarska komora Srbije oduzela licencu na dve godine i zabranila rad.

- Vade se na to da je nekima lečio majku, drugima dete, trećima tetku, a neki se pozivaju čak i na to da su sa doktorom krajem devedesetih zajedno pili kafu i da zato ne mogu da mu sude. U sudu kažu da nije problem zakazati ročište ali da se može desiti da kroz dva ili tri meseca neko upre prstom i kaže da je lekar lečio nekoga iz porodice sudije koji vodi slučaj. Zato treba da dođe neko nepristrasan jer svi znaju da je ovaj predmet pod prismotrom javnosti. Sumnjam da se izuzeće gotovo celoga suda traži samo zato da bi se slučaj odugovlačio i smatram da bi najpoštenije bilo da se proces prebaci u Šabac - rekao je dečakov otac.

Iz Osnovnog suda u Loznici potvrđeno je da im je 23. februara ove godine Osnovno javno tužilaštvo dostavilo optužni predlog protiv dr Bojanića zbog krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi.

- Budući da je optužnim predlogom obuhvaćen jedan optuženi iz Loznice i dva iz Beograda, a da su dela izvršena i na području Loznice i Beograda, to je Osnovni sud u Loznici uputio dopis Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu 1. marta, da se izjasni da li je celishodnije da u ovom predmetu postupa loznički ili beogradski sud. Uz dopis je Vrhovnom kasacionom sudu dostavljen i spis predmeta. Vrhovni kasacioni sud je već narednog dana odlučio da je celishodnije da loznički sud postupa pa je spis vraćen u ovaj sud 27. aprila. Nakon toga, sve tri sudije koje po godišnjem rasporedu poslova Osnovnog suda u Loznici postupaju u krivičnoj materiji su izuzete iz postupanja jer postoje okolnosti koje dovode u sumnju njihovu nepristrasnost u pogledu postupanja u tom predmetu. Poslednje rešenje kojim je i treći sudija izuzet iz postupanja je doneto 14. maja ove godine - saopšteno je iz suda.

Još je objašnjeno da kako u Osnovnom sudu u Loznici nema više nijednog sudije koji postupa u krivičnoj materiji, od Apelacionog suda u Novom Sadu traženo je da "odredi drugi stvarno nadležni sud sa svoga područja radi postupanja u tom predmetu".

- Ovaj predlog je podnet Apelacionom sudu u Novom Sadu 14. maja, pa će u zavisnosti od odluke tog suda zavisiti i dalji tok rada u ovom predmetu - navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online