Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
00:58
D. N. Petrović - Vesti A

Jeka zvona do Istanbula

Kamenica je malo selo na severu Kosova, broji 38 domaćinstava i 160 duša, pripada mesnoj zajednici Sočanica i opštini Leposavić, graniči se sa nekoliko albanskih sela i spušta sve do Ibra.. Poznato je po burnoj istoriji, slobodarskom duhu, otporu svakom okupatoru i vrednim žiteljima odlučnim da, uprkos sve izraženijim seobama sa Kosova i Metohije, ostanu na svojim ognjištima.

D. N. Petrović
Meštani: Na jednom okupljanju

Upravo odlučnost da opstanu i ostanu na svojoj rodnoj grudi bila je presudna kad su u avgustu 2012. godine odlučili da na temeljima porušenog hrama Svetog Konstantina i Jelene, sagraćenog pre pet vekova, sagrade novu crkvu, jednu od najlepših ne samo u dolini Ibra, već na celom Kosovu.

Čelična volja

- Znali smo da crkvu ne možemo sagraditi sami. Svako je dao koliko je mogao, a i kvalitetnog (večnog) kamena imali smo u izobilju. Uzdali smo se u božju pomoć, čeličnu volju i ogromnu želju da sagradimo hram kojim ćemo se ponositi, našu Raško-prizrensku eparhiju, vladiku Teodosija i pomoć braće Srba i srpskih prijatelja širom Srbije, bivše Jugoslavije i dijaspore. Hvala bogu, iako crkva još nije potpuno završena, ni osveštana, uspeli smo... Već slavimo slave u porti naše svetinje, okupljamo se, dočekujemo naše prijatelje i ponosimo se našom lepoticom. Pozivi za molitvu s našeg zvona teškog 500 kilograma i vrednog oko 15.000 evra, čuju se, baš i kako smo želeli "sve do Prištine, Beograda i Istanbula" - priča Miodrag - Mijo Radovanović, meštanin Kamenice za koga svi u selu, u opštini Leposavić i širom Srbije tvrde da je najviše doprineo izgradnji crkve.

D. N. Petrović
Nada u mladi naraštaj: Puno dece u selu

Sve više dece

U Kamenici su ponosni na priraštaj (više se rodi nego što umre) i sve više dece koja se u selu rađaju. Posebno navode primer svojih mladih meštana Slavice i Ljubiše Atasijević koji su nedavno, na radost celog sela, dobili i peto dete. Sva deca u selu dobila su poklon paketiće za Novu godinu i Božić koje im je obezbedila bratska opština Sremski Karlovci.

- Ja sam samo jedan među jednakima u Kamenici, istina je da sam se mnogo trudio, trčao sam po celoj Srbiji, obilazio gradonačelnike i privrednike i apelovao da nam pomognu. Mnogi su nas razumeli i shvatili: koliko će crkva značiti našem opstanku i naravno pomogli nam. Često, po malo u šali, a više u zbilji, kažemo da je u temelje ove crkve svoju dobrotu i humanost uzidalo bar pola Srbije. Pišemo istoriju sela, Leposavića i severnog Kosova i našim nasednicima ostavljamo stožer oko koga će se večno okupljati - ističe Radovanović.

D. N. Petrović
Ovako je počelo

Pomogli Rusi i Grci

- Od početka smo imali punu podršku i pomoć Raško-prizrenske eparhije i našeg vladike Teodosija, nismo prokockali njegovo poverenje, naprotiv. Jedva čekamo da crkvu završimo, da oslikamo njenu unutrašnjost, da je osveštamo i da na osveštavanju okupimo "pola Srbije", hvala našoj braći što nam ovako bratski pomogoše - ističe sveštenik Bratislav Dikić.
U Kamenici kažu da je teško nabrojati sve donatore i naglašavaju da ih samo Mijo ima sve u svesci i svojoj glavi... Nabrojaćemo samo neke: opštine Palilula, Surčin, Pazova i Čukarica u Beogradu, Žabalj, Sečanj i Sremski Karlovci u Vojvodini, Kraljevo, Kragujevac, Leposavić, Zvečan i mnoge druge. Pomogli su i prijatelji iz Grčke i navijači Spartaka iz Moskve.
Ponosni smo na sve meštane i sve naše donatore, mnogo ih je i ne možemo ih sve spomenuti, ali ćemo ih sve sigurno, najverovatnije već ovog leta, pozvati na skoro osvećenje hrama da im pokažemo šta smo zajednički izgradili i iskažemo večnu zahvalnost - dodaje Miodrag - Mijo Radovanović.

Nada i u dijasporu

U izgradnju crkve u Kamenici do sada je uloženo više od 70.000 evra, za kompletan završetak(podno grejanje i unutrašnje oslikavanje i drugo) potrebno je još oko 20.000 evra.
U Kamenici kažu da se do sada nisu obraćali dijaspori, ali se nadaju da će im koja donacija stići i od Srba iz Evrope, Amerike, Australije i Kanade.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online