Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Odmotava se klupko malverzacija: Praznična pljačka Beograda

Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, posle postavljanja jelke u centru grada od 83.000 evra, skuplje i od one u Rokfeler centru u Njujorku.

youtube.com/brdjabelgrade
Čarolija gradskih otaca: Beograd

Šok sa jelkom usledio je posle najave da će novogodišnje manifestacije Beograđane koštati 800.000 evra. Antikorupcioni sajt Pištaljka otkrio je da su beogradske vlasti jelku kupile od firme Kip lajt, ali da je ona i jedini ponuđač na tenderu za nabavku novih novogodišnjih svetiljki u vrednosti od 200.000 evra.

Podaci firme misterija

Prema podacima na sajtu Kip lajta, direktor je Radovan Đumić, a za sektor finansija zadužen je Predrag Jović. Oni su navedeni i kao zakonski zastupnici na sajtu Agencije za privredne registre (APR), a nije istaknuto ničije ime u svojstvu vlasnika.

Sedište firme je u beogradskoj opštini Čukarica, a novčani kapital od 30.502,79 dinara (oko 255 evra po aktuelnom kursu) uplaćen je 6. aprila 2000. godine.
Na sajtu APR-a navedeno je da je 2013. godine ukupna aktiva Kip lajta bila oko 2.560 evra, poslovni prihodi oko 1.850 evra, a bilo je 20 zaposlenih. Prema sajtu Kip lajta naredne godine započeli su i sopstvenu proizvodnju. Međutim, kad se na APR-u otvori stranica Javno objavljivanje finansijskih izveštaja počev od 2014. godine u njoj nema nijedne cifre niti slova.

Sumnjiv tender

Pištaljka je i prošle godine obelodanila neverovatne iznose nabavki od Kip lajta, ali sad je jelka postavljena tri dana pre potpisivanja ugovora. Zato je "iznenađeni i neobavešteni" gradonačelnik najavio raskid ugovora, a Kip lajt naprasno odlučio da jelku pokloni Beogradu.

Urednik Pištaljke Vladimir Radomirović kaže da je neverovatno da se ta firma odriče profita, osim ukoliko ne planiraju da zarade mnogo više. Takođe i da postavljanje jelke tri dana pre zaključenja ugovora ukazuje da je to privatno preduzeće već imalo na lageru taj ukras.

- To može da znači jedino da su bili sigurni da će oni dobiti posao - objasnio je naš sagovornik.
Radomirović smatra da je posle sedam tekstova Pištaljke o sumnjivim poslovima koji su u vezi sa prazničnim osvetljenjem grada, ali i beogradskim aerodromom, red da konačno reaguje tužilaštvo.

Prijavu pojeo mrak

Iz inicijative Ne davimo Beograd tvrde da je reč o uigranom poslu i time objašnjavaju podnošenje krivične prijave protiv odgovornih u preduzeću Kip lajt i upravi grada zbog "nameštanja tendera za nabavku novogodišnje rasvete 2016. i 2017".

- Prošlogodišnja prijava je odbačena bez razmatranja dokaza, ali nadamo se da će nakon otkrivanja zloupotrebe u nabavci najskuplje jelke na svetu tužilaštvo pažljivije osmotriti trošenje novca građana - kažu oni.

Da je tender bio namešten i prošle godine tvrdi Pištaljka. Oni ukazuju da je Grad Beograd tada u tenderskoj dokumentaciji objavio fotografije iz kataloga Kip lajta i tražio tačno takve ukrase, pa nijedna druga firma nije mogla da ispuni uslove.

Nadležni gluvi i slepi

Transparentnost Srbija zatražila je da se ovaj slučaj rasvetli.
- Gradonačelnikova najava raskida ugovora i činjenica da Kip lajt odustaje od naplate za robu koju je cenio na 83.000 evra, najsnažniji su dokaz da se javne nabavke u Beogradu ne sprovode tako da se dobije najveća vrednost za najmanje novca - naveli su u Transparentnosti.
Oni su podnelai inicijativu Upravi za javne nabavke da izvrši nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama u ovom postupku.

Vladimir Radomirović kaže da se i Pištaljka obraćala Upravi za javne nabavke.
- Uprava se oglasila navodima da je s tom rasvetom sve u redu - ispričao je epilog Radomirović.
 

Svake godine sve skuplje

Mediji ukazuju na ugovore o nabavci dekorativne novogodišnje rasvete, prema kojima je Beograd preko gradskog preduzeća Javno osvetljenje od 2014. godine s firmom Kip lajt zaključio šest ugovora o nabavci i reparaciji novogodišnje rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara (oko 3,8 miliona evra).

2014.      24.800 evra
2015.    475.000 evra
2016. 1.589.000 evra
2017. 1.699.000 evra

Pored ovih ugovora koji su realizovani, u toku je i tender za nabavku ukrasnih lančanica vredan 200.000 evra, a jedini ponuđač je Kip lajt.

Pritom, troškovi na novogodišnju rasvetu od 2014. do ove godine povećani su neverovatnih 68 puta.
 

Rasipniji od Moskve

Za narednu godinu izglasan je budžet Beograda od 856 miliona evra, a trenutni aktuelni troškovi novogodišnje rasvete su 1,7 miliona evra.

Poređenja radi, Moskovski mediji navode da ovaj grad od 15,5 miliona stanovnika i s budžetom od 31,5 milijardi evra na ovogodišnju rasvetu troši oko 2,15 miliona evra.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online