Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
10:09
Vestionline A

Ka integraciji neformalnih sakupljača otpada

Početak realizacije jednogodišnjeg projekta "Podrška integraciji u tržište rada i formalno upravljanje otpadom Roma, migranata i drugih ranjivih grupa" zvanično je obeležen sastankom Nacionalne platforme za socijalnu inkluziju neformalnih sakupljača otpada u Gradskoj kući Niš.

pixabay.com
Otpad kao ruglo svakog grada

Sastanku su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof. dr Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Vujović, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković i gradonačelnik grada Niša Darko Bulatović.

Projekat se realizuje u saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Regionalne Privredne komore Niš i gradske uprave Niš, pod pokroviteljstvom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku i predsednice Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof. dr Slavice Đukić Dejanović.

Realizacija projekta omogućena je od strane Nemačke razvojne saradnje - GIZ, kroz programe podrške migrantima (PME) i Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Srbiji (IMPACT).

Cilj Projekta je ispitivanje mogućnosti rešavanja problema neformalnih sakupljača otpada u gradu Nišu kroz uvođenje odgovarajućeg sistema njihove registracije, a radi praćenja kretanja otpada i omogućavanja marginalizovanim grupama da se legalno uključe u sistem upravljanja otpadom. 

U projekat će biti uključeno do 200 neformalnih sakupljača otpada.

Planirano je da se kroz projekat testira održiv model registracije kroz formiranje baze podataka i izdavanje legitimacija sakupljačima, uz uključivanje više resora gradske uprave - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, zatim JKP "Medijana" Niš, kao i lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Kancelarije za izbeglice, interno raseljena lica i migracije i Regionalne privredne komore Niš. 

Svi akteri izrazili su spremnost da raspoloživim resursima pomognu realizaciju ovog značajnog Projekta koji targetira najugroženije grupe stanovništva, kako bi u narednoj fazi iskustva Grada Niša mogla da se prenesu na ostale lokalne samouprave koje se suočavaju sa izazovom inkluzije sakupljača u formalan sistem upravljanja otpadom.

Projekat je od nacionalnog interesa jer omogućava pravo na dostojanstven rad, razvoj tržišta otpada, lokalni ekonomski razvoj i zelena radna mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online