Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
01:13
S. Đurić - Vesti A

Humanost čuva sećanje na Madžgalja

Donatorskom večerom u hotelu Kraun Plaza, počelo je sa radom Humanitarno udruženje "Marinko Madžgalj", čiji je cilj podizanje svesti o raku pankreasa i značaju prevencije i rane dijagnostike, ali i čuvanje sećanja na prerano preminulog glumca.

V. Sekulić
Da se ne zaboravi: Ognjen Amidžić i Andrija Milošević

Na prvoj humanitarnoj večeri, koja je za cilj imala da se prikupe sredstva za edukaciju zdravstvenih radnika, okupili su se Marinkova porodica, kolege, prijatelji, ali i lekari koji pokušavaju da se bore protiv ove najpodmuklije vrste kancera.

Branimir Brstina, upravnik Ateljea 212, evocirao je uspomene na rad sa mladim glumcem koji je prošle godine umro od raka pankreasa.

- Ja sam upoznao jednog mladog glumca, nasmejanog, vedrog, prepunog dara. Čak i kada sam bio nakratko njegov upravnik, zavoleo sam ga, na momente se i divio tome što je učinio na sceni, a kasnije, zajedno sa kolegama imao tu nemilu dužnost da saopštim publici da ga više nema. Često mislim na njega, jer je on za mene i dalje živ - rekao je Branimir Brstina.

Tihomir Stanić je istakao da je Marinko bio čovek koji je imao mnogo dara, ali nije stigao da se iskaže.

V. Sekulić

- Nikad se nije plakalo u Ateljeu 212 kao kad je otišao Marinko. Bolest ga je zasekla u velikom zamahu. Uz talenat, krasila ga je i njegova duhovitost i vedrina. Ova akcija je specifična po tome što će Udruženje edukovati lekare, jer mi u mnogo čemu zaostajemo za svetom. Bitna je prevencija, koja se kod nas zanemaruje - rekao je Tihomir Stanić.

Andrija Milošević kaže da se sa edukacijom i prevencijom treba početi još u školama sa sistematskim pregledima.

- Imamo vrhunske specijaliste, a bolujemo i umiremo veoma mladi. I Marinko bi podržao osnivanje Udruženja. On je bio čovek koji je u svemu negativnom tražio nešto pozitivno - kaže Milošević.

Voditelj i Marinkov drug iz grupe Flamingosi Ognjen Amidžić kaže da je prvenstveni cilj Udruženja usavršavanje lekara.

- Članovi porodice Madžgalj rekli su: "Hajde da iz svega lošeg što se desilo, u budućnosti neko nešto dobro izvuče." Ovo treba da zaživi, da se delatnost raširi, a mi smo ovde da se setimo Marinka - rekao je Amidžić.

Podići svest

Osnivač Udruženja i predsednik Srpskog pankreasnog kluba prof. dr Dejan Radenković rekao je da su podaci poražavajući kada je u pitanju rak pankreasa.

Pre dve godine prema zvaničnim podacima od ove bolesti obolelo 337.000 ljudi, a umrlo oko 330.000.

- To je četvrti po učestalosti rak koji se javlja u digestivnom traktu. Na žalost oko 80 odsto ne može da se operiše. Ovaj ljubičasti znak koji nosimo na reveru je znak borbe protiv raka pankreasa u čitavom svetu, znak da treba podići svest ljudi i da se treba boriti do kraja - rekao je prof. dr Dejan Radenković, koji je i izabrani član eminentnog Američkog udruženja hirurga FACS.

Donatorskoj večeri prisustvovali su Gordan Kičić, Nebojša Glogovac, Radoš Bajić, Vuk Kostić, Jelena Đokić, Nenad Okanović, Sergej Ćetković, Marko Kon, Tijana Dapčević, Predrag Antonijević, Nataša Drakulić, Dragana Mićalović, Ana Kokić, Ana Štajdohar i Nikola Demonja i mnogi drugi.

Koncert u mart

Prvi put nakon smrti Madžgalja, Amidžić je okupio Flamingose.
- Biće mi teško da pevam bez njega - rekao je Amidžić sa tugom u glasu i otpevao neke od hitova koje je snimio sa preminulim prijateljem. On je i najavio da će u martu sledeće godine biti održan veliki humanitarni koncert u znak sećanja na Marinka Madžgalja. Na taj način bi se pomoglo bolesnima, a koncert će biti održan pod imenom "Zajedno smo hrabriji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online