Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
08:11
M. Topalović - Vesti A

Festival folklora: Tresla se planina od igre

Početkom decembra u KSC Čajetina Udruženje za negovanje narodne tradicije Veterani Zlatibora organizovali su VII festival veterana folklora Zlatibore širi svoje grane - 1.000 na 1.000. Učestvovalo je više od 1.200 folkloraša iz različitih delova Srbije, BiH, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Predstavili su svoje umeće i neke od najlepših koreografija mesta iz kojih dolaze.

M. Topalović
Čuvaju tradiciju: veterani KUD Zlatibor

Festival je otvorio zamenik predsednika Opštine Čajetina Arsen Đurić uz zaključak:

- Zadovoljstvo je da su svi učesnici festivala kao velika familija na Balkanu i neka tako i bude.
Jedinstven i fascinantan skup. Cilj je da se okupi što veći broj ljubitelja ove vrste umetnosti i sačuva srpska tradicija. U prvom planu su igra, nošnje, autentične scenografije dekorisane etno motivima, kulise prekrivene ćilimima. Prikazana je i serija fotografija, kroz vremeplov, od prvog okupljanja. Idealno mesto za druženje i razmenu iskustava i za prikazivanje novih koreografija.
- Došli smo iz Bosanske Gradiške, Republika Srpska, a prikazali smo igre iz Gruže u nošnjama koje su se nosile pre Prvog Svetskog rata. Deo su originali, a ostalo rekonstrukcija - rekao je jedan od učesnika.

Erski humor

Već je najavljeno okupljanje u 2019, a Ere su poznate po humoru.
- Slogan je bio 1.000 na 1.000 (učesnika/metara), ali naša očekivanja su prevaziđena. Bilo je preko 1.200 gostiju! Ako iduće bude još 200 onda ćemo festival organizovati na vrhu Tornika (1.496 metara) pomalo u šali kaže Canko Paunović predsednik Veterani Zlatibora.

Festival predstavlja krunu celogodišnjeg rada i svi teže da se predstave u što boljem svetlu.
- Obožavamo da igramo, putujemo i družimo sa ljudima iz cele Evrope. Jednostavno, igra je naš život, a pre svega očuvanje narodne tradicije - kaže Radmila Milinković iz KUD-a Veterani Zlatibora.

M. Topalović
Ženski deo ansambla Jedinstvo

Folkloraši su, uprkos godinama i ponekom višku kilogramu, kroz pesmu i igru još jednom pokazali ljubav prema narodnoj tradiciji. Bogatim koreografijama i narodnim nošnjama obavljeno je višečasovno putovanje kroz Srbiju. I ovaj put ispunilo je očekivanja gostiju, ali i organizatora.
- Prvo okupljanje imalo je simboličnih 200 učesnika, kaže Luka Vesović jedan od glavnih organizatora, prošle godine bilo je 900, sada 1.200 što je impozantno za čitav prostor Balkana, možda i Evrope.

Bečlije oduševljene

- Nosimo veoma pozitivne utiske. Organizacija je bila fantastična, kao i gostoprimstvo - kaže Jagoda Dekić, sekretar KUD-a Jedinstvo Beč.

Smeštaj i hrana u konačištu Sunce su perfektni.

Folklorni ansambl Srba iz glavnog grada Austrije nije debitant.

Čestitke

Oduševljeni učesnici već su poslali poruke vrednim organizatorima.
KUD "Sveti Sava" Kać:
- Najiskrenije čestitke za organizaciju i veliko hvala na gostoprimstvu! Vidimo se i sledeće godine!
Veterani KUD-a "Abrašević" Smederevska Palanka:
- Organizacija je bila vrhunska, počev od dočeka i žurke u Zelenkadi, preko koncerta do zajedničke večere. Pokazali ste još jednom da ste odlični domaćini. Broj od 1.200 učesnika govori o tome kakvi ste profesionalci.

- Učestvovali smo i prošle godine. Tada smo porodici Raković poklonili kućni inventar i razne potrepštine u vrednosti od preko 1.000 evra.

KUD Jedinstvo je najstariji u austrijskoj prestonici, osnovan je 1970. godine. Nalazimo se u drugom becirku, Praterstr. 9.

Zahvalnost

KUD Veterani Zlatibora obratio se gostima na društvenim mrežama:
- Od srca i krajnje iskreno se zahvalimo na učešću i razmeni fantastične energije kako na sceni tako i tokom druženja. Da nije bilo vašeg ozbiljnog i profesionalnog pristupa, ne bi ni program bio perfektan! Festival je zahtevao više perfekcije. Svesni smo propusta, ali ćemo se truditi da ih otklonimo. Naglašavamo da festival ne bi bio to što jeste bez ljudi koji su nam pomogli znanjem i kreativnošću.
Vidimo se opet u zdravlju i sreći!

M. Topalović
Jagoda Dekić (prva sleva), sekretar Jedinstva iz Beča

- Na Zlatiboru nas je predstavljalo 27 od preko 200 članova. Predsednik je Zlatko Miloradović, a koreograf Vladimir Mijucić.

U Beču ima još srpskih KUD-ova: "Stevan Mokranjac", "Branko Radičević", "Bora Stanković", KSD Bambi "Karađorđe". Bečka zajednica okuplja sve folkloraše, a svaki KUD ima po jednog predstavnika u rukovodećim organima.

Pomoć lokalne zajednice

Organizatori posebnu zahvalnost duguju opštini Čajetina, Turističkoj organizaciji Zlatibor, OŠ ,"Dimitrije Tucović", STC, Njai Tai, orkestru Boemi Užice, Koce sound, Leli Ivanović art, trubačkom orkestru Ivana Jovanovića, Zlatiborcima Čajetina, reklamnom studiju "DeniS 88", foto Holldžnjood-u
Užice...
- Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da promovišem našu izvornu muziku pred velikim brojem gostiju iz zemlje i inostranstva. Uvek mi je druženje sa kudovcima, sa trubom ili bez nje, ostavilo lepe uspomene, rekao je Ivan Jovanović iz Užica, ovogodišnji osvajač Zlatne trube u Guči.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online