Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Vlast deli invalide na podobne i nepodobne

Diskriminacija na koju se invalidi u Srbiji žale, poprimila je, tvrde neki od njih, političke razmere, jer je na obeležavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Palati Srbija mesta bilo samo za prihvatljive vlastima.

pixabay.com
Za invalide nema boljitka

"Zaboravljeno" je više organizacija invalida, ali i Ljupka Mihajlovska, poslanica Pokreta Dosta je bilo i jedina osoba s invaliditetom u Skupštini Srbije.

Inače, prethodnih godina skromno obeležavanje, sada je preraslo u proslavu u Centru Sava, pa Palati Srbije pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Manifestacija je obilovala veličanjem Vučićevog lika, dela i vizije, a duplom slavlju radovao se i Milan Stošić, predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

- Nikada u istoriji srpske državnosti i nikada u istoriji invalidskog pokreta ovaj dan nije obeležen na tako veličanstven način. To je zahvaljujući našem predsedniku, dragom predsedniku Aleksandru Vučiću - poručio je čelnik organizacije koja je navršila deceniju postojanja.

Istakao i da nije lako biti invalid, ali da nije tako teško biti invalid i živeti u Srbiji.

Da je bolje nego ranije, naglasio je ministar za rad Zoran Đorđević koji je javno prozvao neke "nedobronamerne ljude" da su u prošlosti vršili zloupotrebu i manipulisali osobama sa invaliditetom.

Nekima najbolji na svetu

- Aleksandar Vučić kao naš predsednik i državnik, ja mislim trenutno je najpopularniji političar na svetu, ali rekao bih, po svojoj slobodnoj proceni, i najuspešniji predsednik u istoriji srpske državnosti - rekao je, između ostalog, u svojim hvalospevima Vučiću, Milan Stošić.

U maniru Stošićevih hvalospeva, Đorđević imao i odu šefu države.

- Vlada i ministarstvo imaju viziju, a tu viziju ste nam vi, predsedniče, trasirali - kazao je Đorđević.

Vučić je primetio da je ministar držao "polupredizborni govor", kako je za "Vesti" ocenila poslanica DJB Ljupka Mihajlovska, skup je organizovan da bi se ponovo čula "lažna obećanja" uoči izbora.

Ukazala je da nisu pozvane sve organizacije, već samo one koje finansira država, čime su osobe sa invaliditetom podeljene na "poželjne i nepoželjne".

Ovakvo ponašanje i nije za čuđenje ako se zna da je ova opoziciona poslanica koja se kreće u invalidskim kolicima, kako je više puta ukazivao DJB "brutalno diskriminisana" u parlamentu, kada je premeštena u poslednji red skupštinske sale, predviđen za stručne saradnike i kada je njenom asistentu zabranjen ulazak u zgradu parlamenta, ali i nedavno kada je skupštinski Odbor za rad zakazan u Kruševcu u sali nepristupačnoj za invalide, zbog čega je DJB burno reagovao.

- Posle ovog skupa, osobe sa invaliditetom dalje neće moći da se kreću samostalno i bez barijera, neće imati ravnopravne uslove za školovanje, zapošljavanje, osnivanje porodica, niti adekvatnu rehabilitaciju i zdravstvenu zaštitu - rekla je Ljupka Mihajlovska.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online