Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Akademska buna na dahije

Višemesečni otpor Univerziteta nedavno usvojenom Zakonu o visokom obrazovanju i sporenje dela akademske zajednice s Ministarstvom obrazovanja rezultiralo je nizom ostavki u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Tanjug
Vladimir Kostić

Ovo telo u čijoj je nadležnosti razvoj i unapređenje kvaliteta visokoškolskog sistema, napustili su Dejan Popović, predsednik Saveta i još četvorica akademika Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladica Cvetković, Đorđe Šijački i Slobodan Grubačić. Ali, tu nije kraj buni dela akademske javnosti jer će Udruženje profesora istraživača koje broji 1.700 stručnjaka, "klikom na mišu" sredinom nedelje, uputiti i peticiju za izmenu Zakona.

Problematičnu regulativu je resorni ministar Mladen Šarčević progurao u parlamentu, zahvaljujući naprednjačkoj većini. Pri tom je ignorisao zahtev Saveta da se ne širi prostor izvršne vlasti na uštrb nauke i struke. Narodski rečeno, dođoše divlji i isteraše pitome.

Zakon, kako kaže za "Vesti" dosadašnji član Saveta profesor dr Vladica Cvetković, ne rešava nijedno ključno pitanje visokog obrazovanja.

- Nepravedno finansiranje institucija, neracionalna mreža visokoškolskih ustanova i nepostojanje upisne politike nije rešeno - objašnjava on.

DJB: Smanjiti uticaj vlasti

Pokret Dosta je bilo je pre dva dana je uputio Skupštini Srbije, predlog o izmenama Zakona o visokom obrazovanju jer takođe smatraju da je njim narušena autonoimija univerziteta.
- Ministar prosvete ima dominantnu ulogu u postavljanju članova Saveta, i u sistemu akreditacije visokoškolskih ustanova, što će omogućiti politički karakter akreditacije fakulteta i sniziti kvalitet visokog školstva u Srbiji - obrazlažu u DJB zahtev da se ukinu odredbe o presudnom uticaju vlasti na univerzitete.

Upisuje se previše studenata koji s diplomom ne mogu da nađu posao, pa kako je naveo Cvetković, idu u beli svet da rade molerske radove.

- Postoji previše učiteljskih i još nekih fakulteta jer zakon ne daje nijedan mehanizam kojim bi odredili koliko stručnjaka školovati i koji je broj fakulteta i visokih škola potreban - naveo je ovaj univerzitetski profesor koji otkriva i da upisivanjem trostrukog broja mladih na neke državne fakultete, profesori isto toliko uvećavaju i plate.

Zakon, prema rečima ovog akademika, ne rešava ni pitanje loše selekcije nastavnih kadrova, a izlazi u susret određenim interesnim grupama. Tako predlog da dekani i rektori imaju neograničen broj mandata na kraju nije prošao, ali je sada dva puta po tri godine. Međutim, aktuelnim dekanima i rektorima, usvajanjem zakona, ne računaju se dosadašnje godine rukovođenja, već mogu da dobiju još dva nova mandata.

U Ministarstvu negiraju optužbe da je zakon loš i nemi su kako na ostavke, tako i pismo koje su početkom meseca Savet, Konferencija univerziteta i Srpska akademija nauka i umetnosti, uputili premijerki Ani Brnabić, ukazujući da će izraženo pojačano prisustvo predstavnika koje delegira izvršna vlast u savet, relativizirati ulogu te i drugih institucija.

Zukorlićevi prsti

- Problematični Zakon je plod prvo ponižavanja unutar same akademske zajednice koji je kanalom akademaca u Ministarstvu prosvete stigao u parlament gde ga je amandamanima kojima se razvlašćuje Nacionalni savet i univerzitet dokusurio predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić - objašnjava akademik Cvetković.

- U Nacionalnom savetu učešće predstavnika Univerziteta smanjeno je sa 57 odsto na 35 odsto, a u UO Nacionalnog akreditacionog tela od sedmoro članova samo jednog predlažu univerziteti. To će se negativno odraziti i na ocenu ostvarenosti nivoa autonomije i akademskih sloboda koju će Evropska asocijacija univerziteta u narednom izveštaju dati univerzitetima u Srbiji - obrazložili su akademici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online