Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
20:20
B. Božin - Vesti A

Mališanima folklor u srcu

Da se prijateljstvo koje se rodilo pre dve godine između srpskog kluba iz Berlina i njihovog folklora Dunav-Kolo-Kolo i beogradskog KUD-a "Branko Cvetković" brižljivo neguje potvrdio je i nedavni zajednički koncert za berlinsku publiku. Ovoga puta su u goste iz Beograda stigli najmlađi članovi "Cvetkovića" - pedesetak mališana i nekoliko odraslih.

Oni su imali priliku da za produženi vikend obiđu nemačku prestonicu, druže se sa vršnjacima u dijaspori i zajedno na bini pokažu da im je folklor u srcu, kako je glasio i naziv koncerta.

Na početku su predsednici oba društva razmenili prigodne poklone, a prisutne je pozdravio konzul Kosta Simonović, koji je rekao da dva KUD-a predstavljaju pravi primer uspešne saradnje i negovanja veza matice s dijasporom.

Kao kod kuće

U društvu Beograđana se našla i Gordana Milanović-Kovačević, koja je tokom prošle posete bila vodič kroz Berlin i sa kojom su se divno družili i mnogo toga naučili. Tako su rekli Mina, Nenad i Mrle iz "Cvetkovića", i tada su se već osećali kao kod kuće.

U programu koji je vodila Željka Viler, smenjivale su se koreografije gostiju i domaćina, a zajednička nit im je da su sve delo Dejana Milisavljevića Zvečanca, legende beogradskog KUD-a.

- Ovo je još jedno ispunjenje obećanja da ćemo češće sarađivati. Oni su u maju bili naši gosti u Beogradu, kada smo se i dogovorili za ovaj susret. Naša je misija da sačuvamo tradiciju Srba kako u dijaspori, tako i kod kuće - rekao je Jovan Šijački, predsednik "Cvetkovića".

On je najavio posetu dečjeg ansambla Dunav-Kolo-Kolo Beogradu, a pregovara se o zajedničkom odlasku na festival u Pragu.

Milan Petković, predsednik srpskog kluba, zadovoljan je kako je sve proteklo.

- Drago mi je da već drugu godinu imamo intenzivnu saradnju sa KUD-om "Branko Cvetković", što smo mogli da ugostimo njihove mlađe članove i napravimo uživanje za sve nas.

Čedomir Tucić i Borivoje Lončarević, umetnički rukovodioci "Cvetkovića" i društva Dunav-Kolo-Kolo su se na kraju i sami poklonili publici.

- Nastavljamo da radimo, daćemo nove igre, koreografije, biće putovanja i takmičenja - obećao je Lončarević, koga su njegovi igrači prijatno iznenadili buketom cveća i pesmom koju su spontano zapevali u znak zahvalnosti.

Samo napred

Marko Mrkšić, jedan od veterana "Branka Cvetkovića", koji igra već 32 godine, kaže da društva u dijaspori jesu amaterska, ali da "ona u tome uživaju i prezentuju kulturu svoje zemlje i zato ne treba njihove nastupe gledati sa profesionalne strane".
- To što rade je fantastično i samo tako treba da nastave - poručio je ovaj iskusni folkloraš.

Prikupljana pomoć

Posle nedavne uspešne Palačinka žurke u Berlinu, na koncert su na poziv srpskog kluba ponovo došli predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Nirnberga, koji su sa volonterima iz Berlina organizovali štand u sali na kojem su prisutni mogli da doniraju pomoć srpskim porodicama na Balkanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online