Petak 13.10.2017.
20:20
B. Božin - Vesti

Mališanima folklor u srcu

Oni su imali priliku da za produženi vikend obiđu nemačku prestonicu, druže se sa vršnjacima u dijaspori i zajedno na bini pokažu da im je folklor u srcu, kako je glasio i naziv koncerta.

Na početku su predsednici oba društva razmenili prigodne poklone, a prisutne je pozdravio konzul Kosta Simonović, koji je rekao da dva KUD-a predstavljaju pravi primer uspešne saradnje i negovanja veza matice s dijasporom.

Kao kod kuće

U društvu Beograđana se našla i Gordana Milanović-Kovačević, koja je tokom prošle posete bila vodič kroz Berlin i sa kojom su se divno družili i mnogo toga naučili. Tako su rekli Mina, Nenad i Mrle iz "Cvetkovića", i tada su se već osećali kao kod kuće.

U programu koji je vodila Željka Viler, smenjivale su se koreografije gostiju i domaćina, a zajednička nit im je da su sve delo Dejana Milisavljevića Zvečanca, legende beogradskog KUD-a.

- Ovo je još jedno ispunjenje obećanja da ćemo češće sarađivati. Oni su u maju bili naši gosti u Beogradu, kada smo se i dogovorili za ovaj susret. Naša je misija da sačuvamo tradiciju Srba kako u dijaspori, tako i kod kuće - rekao je Jovan Šijački, predsednik "Cvetkovića".

On je najavio posetu dečjeg ansambla Dunav-Kolo-Kolo Beogradu, a pregovara se o zajedničkom odlasku na festival u Pragu.

Milan Petković, predsednik srpskog kluba, zadovoljan je kako je sve proteklo.

- Drago mi je da već drugu godinu imamo intenzivnu saradnju sa KUD-om "Branko Cvetković", što smo mogli da ugostimo njihove mlađe članove i napravimo uživanje za sve nas.

Čedomir Tucić i Borivoje Lončarević, umetnički rukovodioci "Cvetkovića" i društva Dunav-Kolo-Kolo su se na kraju i sami poklonili publici.

- Nastavljamo da radimo, daćemo nove igre, koreografije, biće putovanja i takmičenja - obećao je Lončarević, koga su njegovi igrači prijatno iznenadili buketom cveća i pesmom koju su spontano zapevali u znak zahvalnosti.

Samo napred

Marko Mrkšić, jedan od veterana "Branka Cvetkovića", koji igra već 32 godine, kaže da društva u dijaspori jesu amaterska, ali da "ona u tome uživaju i prezentuju kulturu svoje zemlje i zato ne treba njihove nastupe gledati sa profesionalne strane".
- To što rade je fantastično i samo tako treba da nastave - poručio je ovaj iskusni folkloraš.

Prikupljana pomoć

Posle nedavne uspešne Palačinka žurke u Berlinu, na koncert su na poziv srpskog kluba ponovo došli predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Nirnberga, koji su sa volonterima iz Berlina organizovali štand u sali na kojem su prisutni mogli da doniraju pomoć srpskim porodicama na Balkanu.

2024 © - Vesti online