Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
22:11
D. N. Petrović - Vesti A

Kraljev svadbeni dar

Retki i vrlo vredni ćilim koji su tridesetih godina prošlog veka mesecima tkale žene iz pešterskog sela Žabren za svadbu tadašnjeg kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, kuma muslimanske porodice Kučević, ponovo je, posle višegodišnjeg "nestanka", u vlasništvu Radenka Jokovića, bivšeg saveznog poslanika i predsednika SPO-a u Novom Pazaru.

D. N. Petrović
Pored kraljevog ćilima: Radenko Joković i Idriz Gicić

Istorijski vredan

- Ćilim se jedno vreme krasio prostorije SPO-a u Novom Pazaru, odakle je pre nekoliko godina misteriozno nestao. Kada sam pomislio da je zauvek izgubljen i da je završio negde u inostranstvu, neki dobri ljudi pomogli su nam da ga pronađemo i sprečimo krađu - kaže Joković i naglašava da se radio o istorijski vrlo vrednom proizvodu.

Staro kumstvo

Roditelji Karađorđa Petrovića potiču iz Petrovog Polja na Pešteru, u Žabrenu su imali kumove Kučeviće koji su kasnije primili islam, ali je kumstvo ostalo. Negovao ga je i Petar Prvi Karađorđević, a kasnije i kralj Aleksandar Karađorđević. U Žabrenu je boravio i sin kneza Pavla Aleksandar Karađorđević koji je nedelju dana bio gost porodice Kučević. Potomci Kučevića kažu da će i dalje čuvati staro kumstovo i da u Žabrenu očekuju i princa Aleksandra.

Izatkana su tri ovakva ćilima, sva tri za kralja Aleksandra Karađorđevića. Sa nekoliko "zlatorogih ovnova", ćilimi su trebali da budu dar porodice Kučević kralju na venčanju. Na dan venčanja dva ćilima uručena su kralju Aleksandru i kraljici Mariji, dugo su bili na spisku njihovih svadbenih poklona, ovaj treći nije ponet u Beograd, jer se jedan od svatova iz porodice Kučević iznenada razboleo, pa nije mogao da ode na svadbu. Bilo je planirano da se ćilim naknadno uruči kraljevskom paru, ali se sve srušilo posle ubistva kralja Aleksandra u Marseju - kaže Joković i objašnjava kako je ćilim uopšte dospeo u njegove ruke.

Dugo je čuvan i skrivan na tavanu jedne kuće u Žabrenu, da su ga komunisti pronašli, a više puta su ga tržili, završio bi u nekom kontejneru, a njegov vlasniku zatvoru. Kada se devedesetih godina pojavio Vuk Drašković koji se založio za rehabilitaciju Karađorđevića i njihov povratak u zemlju, potomci starog Sulejmana Kučevića, kuma porodice Karađorđević, ponudili su mi da preuzmem brigu o ćilimu, što sam i učinio - kaže Joković.

Čuva srpsku krunu

- Ćilim je propadao, smatrali smo da je najbolje da ga Joković, koji su u to vreme jedini u ovom kraju javno podržavao srpsku krunu i Karađorđeviće, preuzme i dalje čuva. Na njemu je da odluči: hoće li ga nekome pokloniti, prodati ili ga negde izložiti - kaže Idriz Gicić, potomak (po majci) porodice Kučević.

Bojim se da bi ćilim ponovo mogao biti meta lopova ili kolekcionara. Najradije bih ga, uz skromnu nadoknadu, dao nekom muzeju ili nekom iz porodice Karađorđević, možda i nekome u dijaspori ko poštuje Karađorđeviće, ali do sada nije bilo zainteresovanih - naglašava Radenko Joković.
Bilo je i kontakata sa nekim od članova porodice Karađorđević koji su se intersovali za ćilim, kontakti su prestali kada je ćilim nestao iz naših prostorija, odnosno kada nam je ukraden. Sada je konačno na sigurnom, moguće je da će se za njega ponovo zainteresovati neko od Karađorđevića - naglašava Joković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online