Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
20:30
R. Lukić - Vesti A

Biznismen iz Nemačke pomaže Kozarskoj Dubici: Soluncima podiže spomen-obeležje

U velikom i arhitektonski skladno izgrađenom crkvenom centru Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici pored modernog hrama, Svetosavskog crkvenog doma i Svetosavskog omladinskog doma, polako se kraju privodi i gradnja spomen-kapele solunskim dobrovoljcima, koju finansira Pantelija Dudić, uspešni biznismen iz Konstanca u Nemačkoj.

R. Lukić
Kozarska Dubica: Spomen-kapela solunskim dobrovoljcima

Dudić koji je široj javnosti u Nemačkoj i Republici Srpskoj postao poznat posle izdavanja i dvostrukog nagrađivanja ("Kočićevo pero", Slovo podgrmeča) trotomnog romana "Auslender", u rodnoj Kozarskoj Dubici, po zadužbinama i humanitarnim delima bio je poznat i mnogo ranije.

- Dudić je dao veliki doprinos u podizanju srpskog hrama u Drakseniću ( 1991-2007), a ogradu i kapiju izgradio je isključivo svojim sredstvima. Pomogao je i gradnju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a kod ovog hrama izgradio je i južnu stranu ograde i kamenu kapiju. Svetosavski dom, koji je podignut 1907. godine , dobrim je delom 2008. renoviran i prilogom Pantelije Dudića, a 2015. veliki doprinos dao je i pri renoviranju Svetosavskog omladinskog doma - kazuje proto stavrofor Gojko Slijepčević paroh kozarsko-dubički, koji je "našem Pani" posebno zahvalan za finansiranje spomen-kapele solunskim dobrovoljcima .

R. Lukić
Voli srpske svetinje: Dudić u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

Knjige

Pantelija Dudić je finansirao i izdavanje više istorijskih knjiga koje su vezane za Potkozarje, Podgrmeč i Kozarsku Dubicu, a pomogao je i Gradsku citaonicu u svome gradu.

Međutim, njegovo poslednje delo kad su u pitanju knjige je podrška prvom i pokrivanje svih troškova drugog izdanja knjige "Kroz vaskrsenje svetinja kozarsko-dubičkih" autora prote jereja Gojka Slijepčevića.

R. Lukić
Saradnja: Sveštenik Slijepčević i Pantelija Dudić Pane

- Spomen-kapelu počeli smo da gradimo za Vaskrs 2016. godine, kada su građevinski radovi i završeni. Ove godine biće završeni zanatski radovi, a iduće predstoji nam fasada, umetnički radovi i spomen-ploča - naglašava otac Gojko i ističe da će spomen-kapela površine 400 kvadrata biti osvećena 2018. na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta.

- Ponosan sam da je baš meni pripala čast da podižem spomenik našim dobrovoljcima soluncima, koji su za svoj narod umirali slavno - rekao je za "Vesti" donator Dudić, čiji je deda po majci imao sreću da se sa Solunskog fronta vrati živ.

R. Lukić
Dar Pantelije Dudića: Kapija hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici

Braća Banjci iz Brekinje

Dubička opština u Prvom svetskom ratu dala je 300 dobrovoljaca, a braća Banjci: Ilija, Mihajlo i Mirko, kako je zapisano u knjizi "Kroz vaskrsenje svetinja kozarsko- dubičkih" na poziv srpske vlade, bez znanja jedan za drugog, stigli su sa tri strane sveta i na Solunskom frontu našli se u istom stroju. Ilija je stigao iz Rusije, a Mihajlo i Mirko, jedan sa istočne a drugi sa zapadne obale Amerike. Ilija je bio regrutovan kao austrougarski vojik, a na srpsku stranu prešao je uz pomoć Rusa. Mihajlo i Mirko u Americi su radili u čeličani i rudniku, ali su se odazvali pozivu da dođu i stanu u stroj za odbranu svog naroda.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online