Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.08.2017.
00:22
N. S. Preradović - Vesti A

Seljaka ojadiše Bog i država

Srpske seljake ove godine su snašle sve nevolje. Prvo je grad obrao maline, pa je suša spržila sve što se moglo spržiti i napravila štetu veću od 500 miliona evra. A da tu ne bude kraj mukama paora postarale su se pojedine lokalne samouprave i udarile na domaćinske ambare i štale. Naime, prema informacijama iz lokalnih samouprava, seljaci će morati papreno da plate da bi legalizovali svoje staje i svinjce.

Tanjug
Paori gledaju u nebo: Spžene njive

Prema nekoj proceni, u Srbiji ima više od 960.000 nelegalnih pomoćnih objekata, a seljaci će morati da plate za svaki objekat po 5.000 dinara (oko 40 evra). Treba reći da se lokalne samouprave oglušile o preporuke Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ratarima naplati po 5.000 dinara za sve objekte na jednoj parceli, a ne po komadu.

Kako je "Vestima" rečeno u resornom ministarstvu, za sve pomoćne i ekonomske objekte, koji se nalaze na istoj ili na dve ili više katastarskih parcela koji pripadaju istom vlasniku, plaća se jedna taksa za ozakonjenje svih tih objekata.

A. Čukić
Uništeno stočarstvo: Branislav Gulan

Ruše svinjce i kokošinjce

- Zbog najava lokalnih samuprava da će plaćati paprenu legalizaciju, seljaci u Vojvodini već ruše kokošinjce i svinjce. Pa to je užas, i to u godini da je rod zbog suše prepolovljen. Sada im još dođe taj namet, ne znam ima li neko nameru da pomaže seljake umesto što ih uništava - kaže Gulan.

Na pitanje šta će biti s lokalnim samoupravama koje se ogluše o ovu preporuku, u Ministarstvu kažu da će svi morati da se pridržavaju pravila o jednoj taksi.

Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU, kaže za "Vesti" da ima posredne informacije da će lokalne samouprave tražiti da se plati legalizacija za svaki svinjac i kokošinjac.

- To je strašan udar na prazne džepove seljaka. Stočarstvo je i ovako uništeno i nalazi se na nivou iz 1910. Imamo 145.000 kuća u kojima niko ne živi i sve one imaju štale i svinjce. To su sitna gazdinstva sa dva do četiri hektara zemlje za sopstvene potrebe. Država, kad već propagira povratak na selo, umesto da im pomaže, ona uništava seljake - kaže Gulan.

Očajne Nišlije

U Nišu je oko 6.000 domaćinstava dobilo paprene poreze zbog pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Lokalna samouprava je obećala da će preispitati ceo slučaj, ali su Nišlije uplašene jer su nameti višestruko uvećani.

Sve to izgleda još crnje ako se zna da je ovogodišnji rod kukuruza i soje manji za čak 60 odsto, a na mnogim njivama neće imati šta da se ubere.

N. Đurović
Milan Prostran

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ukoliko u narednim danima ne padne ozbiljna kiša, država će pretrpeti veliku štetu, zato što poljoprivreda učestvuje u bruto domaćem proizvodu sa oko 10 odsto.

Predrag Arsić iz Udruženja ratara i poljoprivrednika ističe da država mora pomoći seljacima.

- Oslobađanje od taksa za navodnjavanje i umanjenje poreza samo su neke od mera kojima se mora ublažiti katastrofa koja preti paorima - kaže Arsić.

Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika smatra da ni kiša više ne pomaže jer je situacija katastrofalna.

- Neki seljaci će biti potpuno uništeni, dok će oni koji imaju sisteme za navodnjavanje imati prosečan rod - navodi Kiš.

Problem navodnjavanja

Kao i uvek, u sušnim godinama se potegne pitanje navodnjavanja. Srbija od dva miliona obradivih površina navodnjava samo 100.000 hektara.
- U narednih 10 godina Srbija bi trebalo da obezbedi navodnjavanje za 500.000 hektara što je neki minimum za normalan rad - kaže Prostran.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online