Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
02:11
Đ. Janković - Vesti A

Vajari sa motorkama

U Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića, motorkama oblikovali drvo studenti vajari, učesnici 18. međunarodne multimedijalne studentske likovne kolonije koju je organizovao loznički Centar za kulturu.

Đ. Janković
Vivijana Morales stigla iz Meksika

Dve devojke slikale

Momci i devojke na jednom delu, između vajata, radili su na drvetu ravnopravno rukujući motorkama, nešto dalje u hladu dve devojke su slikale, a jedna kod otvorene pozornice pravila neobičnu instalaciju.

Ovog puta okupilo se 17 studenata, uglavnom završnih godina, iz Meksika, Češke, Hrvatske i Srbije, koji su stvarali pod otvorenim nebom, a tu su bili i njihovi profesori Uroš Ušćebrk, redovni profesor Univerziteta Verakruz u Meksiku, Bata Knežević, samostalni umetnik i stručni saradnik za radionicu keramike, i Boris Bogdanović, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Iz Meksika su došli Vivijana Morales i Ruben Medina, studenti vajarstva sa Univerziteta Verakruz koji plaća troškove putovanja, i mnogo im se sviđa Tršić.

Novo iskustvo

Đ. Janković
Pravila kuću na saborištu: Marina Stojković rad poklonila Tršiću

- Ovo je za nas novo iskustvo. Oduševljeni smo svime što smo videli, priroda je slična kao u našem kraju, hrana je različita, ali veoma ukusna. Radili smo na otvorenom, u drvetu, i mnogo je zanimljivo. Znamo za Tršić jer kolege sa našeg fakulteta dolaze ovde i prenele su nam veoma lepa iskustva - kaže Ruben, dok Vivijen vešto barata motornom testerom i samo se ljubazno osmehuje.

Profesor Ušćebrk došao je sa njima iz Meksika i kaže da poslednjih osam godina postoji saradnja tamošnjeg fakulteta i ove kolonije.

Đ. Janković
Stekao lepo iskustvo: Ruben Medina

Nova znanja

- Insistiramo da rade u prirodnim materijalima i gledamo da ono što rade na fakultetma primene ovde, u prostoru i počnu da razmišljaju na drugačiji način. Ono što su uradili ostaće ovde i na kraju kolonije priređena izložba njihovih radova koji će ostati u našem fundusu. Studenti se druže i razmenjuju informacije, a u umetnosti se tako najviše i najbrže nauči - kaže Simić.

- Za Tršić se zna na fakultetu u Meksiku i neka vrsta saradnje je uspostavljena. Ovo dvoje studenata sada je prvi put u Evropi i sigurno će im mnogo značiti boravak i iskustvo koje su ovde stekli - kaže on.

Prvi put na koloniji i u Tršiću je i dvadesetpetogodišnja Marina Stojković. Ona je rođena u Beogradu, ali je 22 godine živela u Torontu.

Kuća za Vuka Karadžića

Đ. Janković
Radili punom parom: Studenti oblikovali drvo

- Rođena sam mesec dana pre sankcija, a moji roditelji koji su završili keramiku na Primenjenoj akademiji odlučili su da odu u Kanadu. Sada su oni tamo i rade, prave skulpture, a ja sam došla ovde. Uvek sam imala želju da razumem kulturu zemlje iz koje potičem. Kada sam završila diplomski na Likovnoj akademiji u Kanadi, aplicirala sam za master u Srbiji. Završila sam master na slikarstvu, ali radim svašta. Ovde pravim instalaciju, kuću koja će se zvati "Crven ban" jer sam htela svoj rad da posvetim ovom mestu i Vuku Karadžiću - kaže Marina.

Njoj isto znače i Beograd i Toronto, a za sada želi da ostane u Srbiji i pripremi se za samostalnu izložbu koju će imati u novembru. Prema rečima magistra slikarstva Drage Simića, rukovodioca kolonije, došli su studenti različitih smerova, uglavnom završnih godina.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online