Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
18:10
V. Mačar - Vesti A

Uspomena na prvog gerilca

Tradicionalni Dražin dan održan je na srpskom imanju u Vajnoni, pored Spomen-doma koji nosi ime Dragoljuba - Draže Mihailovića. Pred 1.000 posetilaca skup su blagoslovili otac Lazar Vukojev, sveštenik u crkvi Sveti Ilija u Nijagara Folsu, otac Milovan Sredojević, sveštenik u crkvi Sveti Arsenije Sremac u Vitbiju, i otac Vojislav Pavlović, sveštenik u crkvi Sveti Nikola u Hamiltonu.

O slavnom Čiča Draži besedili su Petar Manojlović Dinarac, potpredsednik Pokreta srpskih četnika Ravne gore za Kanadu, zatim Petar Tintor, predsednik Ogranka u Torontu, Nenad Bogdanović, predsednik Odbora u Vindzoru, i Boško Bilić, predsednik Odbora u Hamiltonu. Izvedene su kanadska i srpska himna, a svoje igračko umeće prikazali su folkloraši ansambala koji deluju pri Spomen-centru "Dragoljub - Draža Mihailović" u Vajnoni. Program je vodio Bogoslav Vukojev.

- Đeneral Draža je stao na branik otadžbine i ovekovečio srpski zavet u odbrani svoje vere i otadžbine, a to je "za krst časni i slobodu zlatnu". Današnji dan posvećen je njemu, časnom srpskom vojniku koji nikada nije pogazio svoju zakletvu i do poslednjeg časa svog života ostao joj je veran. To je ista ona vera koja je odvela u slavu i kosovske junake u Boju na Kosovu polju 1389. godine - istakao je Petar Manojlović Dinarac u svom govoru.

On je dodao da isto što je nacionalna vojska pod Dražom učinila u Srbiji, to su u Krajini, na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije, učinili nacionalni prvaci predvođeni legendarnim vojvodom Momčilom Đujićem, "komandantom koji nas je proveo kroz najteže vreme u našim životima".

- Mi četnici i naši potomci ostvarili smo ovde u Kanadi jedan san, a to je da živimo u slobodi i da svoj nacionalni i verski život očuvamo kroz sve ono što smo dosad radili i sagradili. Naša želja i san, koji još imamo, jeste da naša deca nastave našim putem i sve što je stvoreno nadograde svojim znanjem i velikim rodoljubljem koje su od nas naučili. Mi, živi četnici, a malo nas je danas, koji smo ratovali pod komandom đenerala Draže i vojvode Đujića, sećamo se i nadamo da će Dražino ime i delo koje je učinio postati deo istorije srpskog naroda za divljenje. Nama nije potrebna rehabilitacija, dela govore više od sudskih odluka - naglasio je u svojoj besedi na Dražinom danu Petar Manojlović Dinarac, borac Dinarske divizije kojom je komandovao vojvoda Momčilo Đujić.

Tokom celog dana bilo je narodno veselje, kolo se neprestano igralo, a goste je zabavljao orkestar Kolo, frontmena Mikija Minića, i pevačica Snežana Zđelarić.

Izdali nas saveznici

- Da je bilo sreće i da su naši tadašnji saveznici održali reč i pomogli nacionalne snage pod komandom đenerala Mihailovića, i mi bismo ostali među svojim narodom i ne bismo morali da se selimo iz svoje otadžbine. To što su onda učinili, predavši nas zarad svojih interesa Staljinu, označio je kraj naših napora i morali smo borbom da se probijemo na slobodnu teritoriju. Da se raselimo prvo u Evropu, a potom u Kanadu, Ameriku, Australiju i gde sve ne... - naglasio je Petar Manojlović Dinarac.

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online