Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Dabić zna gde su slike!

Klupko oko nestalih slika, koje su 1990. godine Matici iseljenika darivali najeminentniji slikari iz rasejanja, polako se odmotava, ali su još mnoga pitanja bez odgovora.

A. Čukić
I crkva prozvana: Eparahija sremska na sudu

Konačno se oglasio i bivši predsednik Matice iseljenika Radivoje Dabić, koji je slike 2008. zadržao kod sebe, odbijajući da ih vrati. Iako nekadašnji programski direktor Matice iseljenika Dragica Danon navodi da je nestalo 73 slike, Dabić pominje 70 i tvrdi da je polovinu predao Miši Miloševiću, predsedniku Svetske srpske zajednice iz Ženeve, a da za ostalih 35 zna gde su, ali da ne može da kaže!

Dabić tvrdi da je od 200 slika koje su bile deo izložbe "Likovno stvaralaštvo Srba u Svetu", organizovane u Narodnom muzeju 1990, netragom nestalo 130, nakon što su one prebačene u Eparhiju sremsku. Potvrdio je da kad su slike iz eparhije prebačene u Maticu, da je 2008. godine organizovana njihova izložba u "jednoj vili u Paraćinu". Kasnije je priznao da se radi o vili u njegovom vlasništvu. Zanimljivo je njegovo objašnjenje zašto za devet godina nije vratio slike Matici iseljenika.

Pitanja bez odgovora

Jedno od pitanja bez odgovora, a o čemu bi nadležni istražni organi morali da uđu u trag, jeste i to zašto je Narodni muzej slike koje su trebale da budu temelj buduće Zadužbine sveukupnog stvaralaštva Srba u svetu, predao Eparhiji sremskoj? Kako slike koje su darivane otadžbini mogu od autora da budu kasnije prodate trećim licima, kako to sada tvrdi Dabić?

- Pojavio se gospodin Miša Milošević koji je kazao da su slike u njegovom vlasništvu. Tužio je sudu Maticu iseljenika i Eparhiju sremsku SPC kako bi slike povratio u svoje vlasništvo. Proces je trajao tri godine i da se Matica iseljenika ne bi više povlačila po sudu doneo sam odluku da predam gospodinu Miloševiću sve slike za koje mi on donese dokaz da su njegove. Doneo mi je na primer potpis od slikara Miloša Šobajića kao dokaz da je kupio sliku od njega - kaže Dabić, uvodeći u ceo slučaj Miloševića.

V. Sekulić
Objašnjenje sa puno rupa: Radivoje Dabić

Za RTS Dabić je imao nešto drugačiju tvrdnju. Priznaje da su slike ostale kod njega, ali da ne postoji legat Matice iseljenika i da slike pripadaju organizatoru izložbe, koji ga je tužio sudu u Novom Sadu, dakle Miloševiću. Dragica Danon, koja je u Matici provela duže od tri decenije, odgovorno tvrdi da se Miša Milošević nije pojavljivao niti u jednom svojstvu, a kamoli kao organizator izložbe 1990.

Matica iseljenika sada očekuje da se u ceo slučaj uključi i tužilaštvo kako bi se konačno u svim segmentima rasvetlio skandalozni slučaj nestalih slika, čija je vrednost procenjena na oko 600.000 evra.

Ni reči zahvalnosti

Poznati slikar iz Francuske Slobodan Pulika Jevtić, koji je pre skoro tri decenije i inicirao prikupljanje umetničkih dela među kolegama u dijaspori, potvrdio je da njegov triptih "Hipotetična zašitita" njemu nikada nije vraćen. Neki od darodavaca iz dijaspore ističu da nikad nisu ni dobili povratnu informaciju šta je sa slikama, kao i da je tako bilo i u drugim slučajevima kad su se odazivali pozivu da sa svojim umetničkim delima učestvuju u humanitarnim akcijama za pomoć otadžbini ratnih 90-ih godina. Ne samo što nisu dobili informaciju da li je slika prodata na aukciji, već im se niko nije bar protokolarno ni zahvalio.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online