Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.06.2017.
12:30
Đ. Barović - Vesti A

Srbi obučavali i Putinove telohranitelje

Mediji u Srbiji nedavno su objavili da je Vojska Srbije raspisala tender za dvojicom majstora realnog aikida, koji će obučavati pripadnike Specijalne brigade. Međutim, tek mali deo stručne javnosti zna da je u pitanju saradnja koja, zapravo, traje poslednje četiri godine i da je reč o aranžmanu koji je za svaku pohvalu.

V. Sekulić
Sanja Vračarević

Zašto? Zato što su u Vojsci shvatili da, ako je realni aikido dovoljno dobra veština za Putinove telohranitelje i ruske komandose, onda je valjda dobra i za naše specijalce! Pritom, reč je o autentičnoj srpskoj borilačkoj veštini koja je zaživela u velikom broju zemalja.

- Tvorac i osnivač realnog aikida je moj otac Ljubodrag Vračarević. U toku su pregovori da nastavimo da obučavamo Putinove telohranitelje, a naš otac je, između ostalih, obučavao i telohranitelje Muamera el Gadafija, kao i telohranitelje predsednika Makedonije, Slovenije, Kazahstana. Obučavao je, zatim, brojne specijalne jedinice po svetu i puno rada i truda je uložio u to da i srpske specijalne jedinice mogu da vladaju ovom veštinom. Ocu se želja ispunila tek pred kraj života kada smo počeli da obučavamo pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije. Obuku smo započeli 2012, a otac je preminuo 17. novembra 2013. - priča za "Vesti" Sanja Vračarević (31), Ljubodragova ćerka koja se u potpunosti posvetila Svetskom centru realnog aikida.

Obavezan školski predmet

Sanja kaže da je sve više mladih polaznika realnog aikida, a posebno mališana predškolskog uzrasta. Realni aikido je od prošle godine obavezan školski predmet u OŠ "Petar Kočić" u Temerinu.
- Iskustva mališana i nastavnika su fenomenalna, pa očekujemo da će se realni aikido uvrstiti u školski program još nekih škola u Vojvodini - kaže Sanja Vračarević.

Osam godina starija Ana ima svoju firmu, ali je takođe u ovom sportu i pomaže kada je potrebno. Uostalom, da li je neko očekivao da ove dve mlade dame nisu i vrhunski borci, majstori realnog aikida. Ana je majstor deveti, a Sanja šesti dan. Ipak, posao instruktora srpskih specijalaca je poveren muškarcima, a one su tu u ulozi supervizora.

V. Sekulić
Među polaznicima i mnogo dece

- Obučavamo pripadnike Sokolova iz 72. specijalne i 63. padobranske i reč je o nekoliko nivoa obuke, odnosno specijalnom programu borenja zbog čega su i angažovani majstori visokog ranga. Saradnja je odlična i uz međusobno uvažavanje, jer srpske specijalce učimo svim onim realnim situacijama u kojima bi se našli tokom borbenih ili drugih dejstava. To, naravno, podrazumeva i tehnike odbrane od pištolja, noža, palice ili bilo čega što bi moglo da im ugrozi bezbednost. Prednost realnog aikida u odnosu na druge borilačke veštine i jeste u tome što pretpostavlja realne životne situacije i rešava ih na najefikasniji način - objašnjava sagovornica "Vesti".

V. Sekulić
Realni aikido naročito je popularan u Rusiji

Ona priznaje da se u Srbiji i dalje malo zna o ovoj borilačkoj veštini.

- I pored toga što je saradnja s Vojskom bez ikakve "mrlje" i potpuno u skladu sa zakonom, očigledno je medijima bitnije što smo posao dobili preko tendera, a ne što se srpski specijalci napokon obučavaju originalnoj srpskoj borilačkoj veštini. Umesto da smo ponosni na to što imamo svoj brend, i dalje je činjenica da se za majstora Ljubu i realni aikido više zna u Rusiji, nego u Srbiji - veli Sanja Vračarević.

Iako se realni aikido praktikuje i u Minhenu, Beču, najviše polaznika i klubova je u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama.

- Samo u Rusiji ima više od 40 klubova, ali uspešno rade i u Kazahstanu, Azerbejdžanu, Uzbekistanu, Makedoniji, Sloveniji... Pre dve nedelje sam otvorila i prvi klub realnog aikida na Severnom polu. Naime, klub je osnovan u najsevernijem ruskom gradu Noriz koji je zbog mnogobrojnih rudnika zlata i platine zatvoren za turiste. Već sada taj klub ima 120 članova. Nedavno smo otvorili i prvi Klub u Izraelu, a uskoro će se to dogoditi i u Iranu gde njihova aikido federacije planira da kolektivno pređe u realni aikido - otkriva samo delić aktivnosti naša sagovornica.

Mnogima nije jasna razlika između običnog i realnog aikida. Sanja objašnjava da je veština, koju je osmislio njen otac, prilagođena srpskom mentalitetu.

- Izbačena je budistička filozofija, a tehnike prilagođene ulici. Dakle, mi niti niti meditiramo, niti imamo "spokojstvo", već se bavimo realnim situacijama, stvarima koje je moguće primeniti u svakodnevnom životu - kroz smeh zaključuje Sanja Vračarević.

Medalja iz Pariza

Tim realnog aikida iz Srbije nedavno je učestvovao na Sajmu u Parizu, najvećoj manifestaciji autentičnih borilačkih veština u svetu. Odatle su se vratili sa medaljom i potvrdom da je realni aikido jedan od pet najatraktivnijih borilačkih sportova na planeti!
- Ove godine je predstavljeno 45 borilačkih veština iz celog sveta, a svaka veština je ocenjivana po gledanosti i publicitetu koji je proizvela. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo bili ne samo jedini predstavnici iz Srbije, već i sa prostora bivše Jugoslavije - ponosno ističe Sanja Vračarević.

Lepa i opasna

Sanja Vračarević je mlada, uspešna i nadasve lepa devojka. Mnoge ta ženstvenog prevari.
- Često ostajem do kasno u klubu, a kako su nam prostorije u blizini Novog groblja u Beogradu, tu se uvek smucaju sumnjivi tipovi. Dosad su me dvaput napali, a poslednji put je to učinio jedan mladić s leđa. Okrenula sam se i odgovorila onako kako me je otac učio: instiktivno, brzo i impulsivno. Jurila sam ga skoro do centra grada i sumnjam da će ikada više pomisliti da napadne neku devojku - smeje se ovaj majstor realnog aikida.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online