Ponedeljak 05.06.2017.
12:30
Đ. Barović - Vesti

Srbi obučavali i Putinove telohranitelje

V. Sekulić
Sanja Vračarević

Zašto? Zato što su u Vojsci shvatili da, ako je realni aikido dovoljno dobra veština za Putinove telohranitelje i ruske komandose, onda je valjda dobra i za naše specijalce! Pritom, reč je o autentičnoj srpskoj borilačkoj veštini koja je zaživela u velikom broju zemalja.

- Tvorac i osnivač realnog aikida je moj otac Ljubodrag Vračarević. U toku su pregovori da nastavimo da obučavamo Putinove telohranitelje, a naš otac je, između ostalih, obučavao i telohranitelje Muamera el Gadafija, kao i telohranitelje predsednika Makedonije, Slovenije, Kazahstana. Obučavao je, zatim, brojne specijalne jedinice po svetu i puno rada i truda je uložio u to da i srpske specijalne jedinice mogu da vladaju ovom veštinom. Ocu se želja ispunila tek pred kraj života kada smo počeli da obučavamo pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije. Obuku smo započeli 2012, a otac je preminuo 17. novembra 2013. - priča za "Vesti" Sanja Vračarević (31), Ljubodragova ćerka koja se u potpunosti posvetila Svetskom centru realnog aikida.

Obavezan školski predmet

Sanja kaže da je sve više mladih polaznika realnog aikida, a posebno mališana predškolskog uzrasta. Realni aikido je od prošle godine obavezan školski predmet u OŠ "Petar Kočić" u Temerinu.
- Iskustva mališana i nastavnika su fenomenalna, pa očekujemo da će se realni aikido uvrstiti u školski program još nekih škola u Vojvodini - kaže Sanja Vračarević.

Osam godina starija Ana ima svoju firmu, ali je takođe u ovom sportu i pomaže kada je potrebno. Uostalom, da li je neko očekivao da ove dve mlade dame nisu i vrhunski borci, majstori realnog aikida. Ana je majstor deveti, a Sanja šesti dan. Ipak, posao instruktora srpskih specijalaca je poveren muškarcima, a one su tu u ulozi supervizora.

V. Sekulić
Među polaznicima i mnogo dece

- Obučavamo pripadnike Sokolova iz 72. specijalne i 63. padobranske i reč je o nekoliko nivoa obuke, odnosno specijalnom programu borenja zbog čega su i angažovani majstori visokog ranga. Saradnja je odlična i uz međusobno uvažavanje, jer srpske specijalce učimo svim onim realnim situacijama u kojima bi se našli tokom borbenih ili drugih dejstava. To, naravno, podrazumeva i tehnike odbrane od pištolja, noža, palice ili bilo čega što bi moglo da im ugrozi bezbednost. Prednost realnog aikida u odnosu na druge borilačke veštine i jeste u tome što pretpostavlja realne životne situacije i rešava ih na najefikasniji način - objašnjava sagovornica "Vesti".

V. Sekulić
Realni aikido naročito je popularan u Rusiji

Ona priznaje da se u Srbiji i dalje malo zna o ovoj borilačkoj veštini.

- I pored toga što je saradnja s Vojskom bez ikakve "mrlje" i potpuno u skladu sa zakonom, očigledno je medijima bitnije što smo posao dobili preko tendera, a ne što se srpski specijalci napokon obučavaju originalnoj srpskoj borilačkoj veštini. Umesto da smo ponosni na to što imamo svoj brend, i dalje je činjenica da se za majstora Ljubu i realni aikido više zna u Rusiji, nego u Srbiji - veli Sanja Vračarević.

Iako se realni aikido praktikuje i u Minhenu, Beču, najviše polaznika i klubova je u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama.

- Samo u Rusiji ima više od 40 klubova, ali uspešno rade i u Kazahstanu, Azerbejdžanu, Uzbekistanu, Makedoniji, Sloveniji... Pre dve nedelje sam otvorila i prvi klub realnog aikida na Severnom polu. Naime, klub je osnovan u najsevernijem ruskom gradu Noriz koji je zbog mnogobrojnih rudnika zlata i platine zatvoren za turiste. Već sada taj klub ima 120 članova. Nedavno smo otvorili i prvi Klub u Izraelu, a uskoro će se to dogoditi i u Iranu gde njihova aikido federacije planira da kolektivno pređe u realni aikido - otkriva samo delić aktivnosti naša sagovornica.

Mnogima nije jasna razlika između običnog i realnog aikida. Sanja objašnjava da je veština, koju je osmislio njen otac, prilagođena srpskom mentalitetu.

- Izbačena je budistička filozofija, a tehnike prilagođene ulici. Dakle, mi niti niti meditiramo, niti imamo "spokojstvo", već se bavimo realnim situacijama, stvarima koje je moguće primeniti u svakodnevnom životu - kroz smeh zaključuje Sanja Vračarević.

Medalja iz Pariza

Tim realnog aikida iz Srbije nedavno je učestvovao na Sajmu u Parizu, najvećoj manifestaciji autentičnih borilačkih veština u svetu. Odatle su se vratili sa medaljom i potvrdom da je realni aikido jedan od pet najatraktivnijih borilačkih sportova na planeti!
- Ove godine je predstavljeno 45 borilačkih veština iz celog sveta, a svaka veština je ocenjivana po gledanosti i publicitetu koji je proizvela. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo bili ne samo jedini predstavnici iz Srbije, već i sa prostora bivše Jugoslavije - ponosno ističe Sanja Vračarević.

Lepa i opasna

Sanja Vračarević je mlada, uspešna i nadasve lepa devojka. Mnoge ta ženstvenog prevari.
- Često ostajem do kasno u klubu, a kako su nam prostorije u blizini Novog groblja u Beogradu, tu se uvek smucaju sumnjivi tipovi. Dosad su me dvaput napali, a poslednji put je to učinio jedan mladić s leđa. Okrenula sam se i odgovorila onako kako me je otac učio: instiktivno, brzo i impulsivno. Jurila sam ga skoro do centra grada i sumnjam da će ikada više pomisliti da napadne neku devojku - smeje se ovaj majstor realnog aikida.



 

2024 © - Vesti online