Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Novopazarka čeka prinovu u 60. godini: Beba preča i od života

Na Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj, u Beogradu, Atifa Ljajić iz Novog Pazara održava trudnoću u iščekivanju da rodi svoje prvo dete. To ne bi bila vest da Atifa nema punih 59 godina.

D. N. Petrović
Pod budnim okom lekara: GAK u Viešgradskoj

Hrabra žena je u sedmom mesecu trudnoće i ako sve bude teklo po Božjoj volji i predviđanju lekara za dva i po meseca na svet bi trebalo da donese ćerkicu kojoj će dati ime Alina.

Atifa je već osam godina u braku sa Šerifom Nokićem (68). Bila je udata ranije, ali nije imala dece.

Nekoliko puta zatrudnela je prirodnim putem, ali se iz neobjašnjivih razloga trudnoća završavala pobačajem. I Šerif je bio u braku, dugo je živeo u Turskoj gde je s prvom suprugom izrodio četvoro dece. Najstariji sin ima 34 godine, a najmlađa ćerka 16. Nju je dobio u 52. godini života.

Slavlje će biti gromoglasno

Termin za porođaj Atife Ljajić je 29. jun, četiri meseca pre njenog 60. rođendana. Nekoliko dana slavili su Atifa i Šerif trudnoću s prijateljima i najbližim rođacima koji su im uvek bili velika podrška. Kada mala Alina dođe u njihov skromni dom slavlje će biti još duže i gromoglasnije.

D. N. Petrović
Snaga želje: Atifa Ljajić

- Od kada smo zajedno, Atifa je više od svega želela potomstvo. I kada su joj lekari rekli da je to opasno po njeno zdravlje, pa i život, nije odustajala. Naprotiv, borila se sa još više želje da uprkos godinama rodi dete. Bio sam uvek uz nju i bodrio je, jer je moja Atifa neverovatan borac. Četiri puta imala je vantelesnu oplodnju, preživela je pakao, nekoliko puta je bila na ivici smrti i uvek nastavljala borbu. I Bog joj je uslišio želju iz petog pokušaja, kad smo se najmanje nadali. Njenoj sreći nije bilo kraja - priča Šerif dok u skromnoj kućici čiji krov prokišnjava u ulici Stefana Nemanje sa zebnjom i radošću očekuje Atifin porođaj i povratak kući.

On i Atifa čuju se svakodnevno telefonom. Kad god može, Šerif ode do Beograda da je poseti. Kaže da je Atifa pod nadzorom i budnim okom lekara i za sada je sve pod kontrolom.

- Nadam se da će porođaj proteći bez većih problema, ali i strepim. Nije šala prvi put roditi u 60. godini života. Koliko znam, samo je nekoliko takvih slučajeva bilo u Srbiji - kaže Šerif koji brine i kako će negovati i školovati Alinu, s obzirom na to da su oboje u poodmaklim godinama.

Teši se da je sada najvažnije da beba dođe na svet i da Atifa bude dobro.

- Bog je hteo da se sve ovako odigra, pa će Bog i odrediti kako ćemo dalje. Atifa je uvek govorila da će joj Bog pomoći, a tako je i bilo - veli Šerif.

pixabay.com

Najstarija porodilja iz Smedereva

Najstarija porodilja u Srbiji je Ljubinka M, iz Smedereva, koja je u 61. godini na svet donela zdravog dečaka. Nakon trideset godina borbe sa sterilitetom, ona je zatrudnela zahvaljujući donaciji jajne ćelije, a vantelesna oplodnja urađena je u Češkoj.
Vantelesna oplodnja Atife Ljajić urađena je takođe doniranim jajnim ćelijama, i to na privatnoj klinici u Beogradu.

Produžena starosna granica za vantelesnu oplodnju: Tri puta o trošku države

Država je nedavno produžila sa 40 na 42 godine starosnu granicu za žene koje na račun Zdravstvenog fonda mogu da pokušaju vantelesno začeće. Dozvoljena su tri pokušaja o trošku države.

Kako je uspešnost oplodnje žene starije od 40 godina svega 18 odsto, to je većina država vantelesnu oplodnju ograničila do 45 godine.

Doktori objašnjavaju da je zahvaljujući napretku medicine danas moguće da žena zastrudni u bilo kojoj životnoj dobi, ali samo sa doniranim ćelijama, zato što ona u poznom uzrastu više nema jajnih ćelija. Doktori uvek ističu da su trudnoće kod starijih žena sa više rizika i za bebu i za trudnicu. Stoga preporučuju da se prve trudnoće dese u ranim tridesetim godinama.

pixabay.com

Indijka svetska rekorderka

Prošle godine svet je bio šokiran vešću da je Indijka Daljinder Kaur rodila svoje prvo dete u 72. godini. I njeno majčinstvo bilo je posledica vantelesne oplodnje.
Nakon neverice i čestitki iz celog sveta, mediji su otkrili da je presudni razlog za rizičnu trudnoću bila materijalna korist, a ne poriv vremešnih Indijaca da se ostvare kao roditelji. Britanski "Dejli mejl" je pisao da se otac deteta, 79-godišnji Kaur, godinama sudio oko nasledstva s ocem koji mu nije prepisao imanje zbog toga što je bio bez naslednika. S rođenjem sina Kaur je taj adut je izbio ocu iz ruke.

Atifa, želim ti sreću!

V. Sekulić
Ljiljana Jakšić

Glumica Ljiljana Jakšić, koja je u 52. godini na svet donela ćerkicu Dariju, svesrdno podržava sve žene koje su rešene da postanu majke i u poznim godinama.

- Želim im svaku sreću i moja je poruka Atifi je da se ne plaši i da celu trudnoću isprati sa što više radosti i dobrog raspoloženja, jer to doprinosi i dobrom stanju njenog organizma, a prenosi se i na bebu. Pozitivan stav i energija bili su odlučujući faktor da moja trudnoća prođe kao da sam je iznela u svojoj 25. godini - kaže za "Vesti" Ljiljana, sada ponosna majka troipogodišnje Darije.

Kada je u 46. godini prirodnim putem zatrudnela, pa nažalost doživela spontani u drugom mesecu, temperamentna glumica započela je borbu da veštačkom oplodnjom ostane u drugom stanju.

Kaže da je nije zanimalo mišljenje okoline, ali i da su do njene stizale samo pozitivne reakcije, iako je svesna da je bilo i zajedljivih.

- Niko mi nije ništa neprijatno u lice rekao. Darija je svrha mog života, moja najveća radost, a ja sam shvatila da sam tu sreću sebi sama izdejstvovala verom i upornošću - kaže nam Ljiljana koja je popularnost stekla kao Salveta u Kursadžijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online