Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.04.2017.
16:41
Tanjug A

Najtvrđe svetsko jaje nalazi se u Mokrinu

"Dugo sam birao jaje, a još duže čekao pobedu, 20 godina se nadam i sada mi se želja ostvarila", kaže Sava Terzić pobednik nezvaničnog svetskog prvenstva u tucanju jajima u Mokrinu.

Tanjug
Nezvanično svetsko prvenstvo u tucanju jajima održava se u Mokrinu

Tucanijada je vrhunac svečanosti koje se povodom Uskrsa u Mokrinu održavaju 11 dana. Već na ulazu u Mokrin jasno je da je danas poseban dan, glasna muzika iz nekoliko šatora meša se sa crkvenim zvonima i vriskom dece koja veselo trče jer znaju da im je danas sve dozvoljeno.

Šarene tezge sa slatkišima, domaćim proizvodima i igračkama ispunjavaju Varoški trg dok se kolone posetilaca strpljivo kreću zagledajući ponudu i pozdravljajući se. Na kraju šetališta nalazi se Dom kulture koji je centar današnjih zbivanja jer se u svečanoj sali ove zgrade održava prvenstvo, i to svetsko.

Iako zvanično nema taj status, Tucanijada u Mokrinu smatra se svetskom, jer svake godine okuplja ljude koji dolaze čak i sa Novog Zelanda! Tako je i danas, kada su jačinu svog jajeta došli da provere ljudi iz Kikinde, Beograda, Bečeja, Ljubljane, Zrenjanina, Kragujevca, Čačka, ali i iz Nemačke, Švedske, Amerike.

Iz ozbiljnosti vođenja programa, držanja sudija kao i vidljive treme kod učesnika vidi se da se ovo takmičenje smatra jako važnim. Vodi se računa o svakom detalju, jaja koja su ušla u finale nose se u posebnoj kutiji, a svaki učesnik ima prsluk sa rednim brojem pod kojim nastupa.

Važnost trenutka vidi se i po pažljivo odabranim odelima, doteranim frizurama i nervoznom osmehu koji prikriva velika očekivanja.

Tanjug
Pobednik u juniorskoj kategoriji: Milana Banković

Finalni sat započet je okršajem najboljih u juniorskoj kategoriji, a pobedu je odnela jedanaestogodišnja Milana Banković iz Pančeva, koja je prolazak u svaki sledeći krug proslavljala glasnim uzdahom olakšanja. Ona je na putu do finala pobedila i rođenog brata, a pri dodeli pehara se od sreće i rasplakala.

Dok je takmičenje dece bilo zabavno i opuštajuće za publiku svi su se uozbiljili kada su na bini izašli 16 najboljih među seniorima.

Većina njih su stari učesnici, a neki su već osvajali prva mesta, ipak i dalje se vidi da imaju jaku želju za pobedom.

Započinju prva kucanja u paru i ubrzo na bini ostaje osam najboljih. Među finalistima je bilo zemljaka, očeva i sinova, komšija i dalekih rođaka koji su se šalili međusobno, ali kada bi došao njihov red da se kucaju lica su im postajala ozbiljna i fokusirana.

Tanjug
Pobednik: Sava Terzić u finalnom okršaju sa Milanom Mihajlovićem

Nakon nekoliko krugova, i desetine manjih i većih aplauza u okršaju Save Terzića iz Mokrina i Milana Mihajlovića iz Bijeljine, pobedu odnosi veseli i rumeni Sava. Dok mu oči sijaju strpljivo pozira sa peharom i pobedničkim jajetom, a na licu mu se vidi istinska sreća koju je čekao 20 godina.

On je bio prvak samo jednom, 1996. godine, ali ga to nije sprečilo da učestvuje svake godine što planira i u budućnosti dok, kako kaže, bude mogao da hrani kokoške.

Jaja za ovo takmičenje počinju da se biraju u januaru nakon Božića, a ovogodišnje najtvrđe svetsko jaje izabrao je Savin sin poznatom tehnikom lupkanja jajeta po zubima kako bi se videla čvrstina ljuske.

- Ja ne mogu da dobro procenim jer imam veštačku vilicu, ovako je on obavio taj deo, a ja svoj. Ne mogu da verujem, ko čeka dočeka! - poručuje Sava široko se osmehujući.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online