Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 07.01.2017.
07:59
Tanjug A

Srećan Božić - Hristos se rodi

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

M. Karović
Mir Božji, Hristos se rodi

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je u kripti Hrama Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služio večernju.

Poglavar SPC je povodom Božića poručio vernicima da se raduju i množe kako bi napunili zemlju. 

"Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti", naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici. 

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić uneo je danas, sa saradnicima, badnjak u Predsedništvo i poželeo građanima Srbije srećan Badnji dan i Božić, te izrazio žaljenje što nije imao priliku da na ovaj dan bude sa Srbima na Kosovu i Metohiji. 

Osveštavanjem i paljenjem badnjaka Badnji dan obeležile su i beogradske opštine Vračar, Zvezdara, a paljenje badnjaka organizovano je i na Kalemegdanu ispred Crkve Ružica... 

I ove godine u Crnoj Gori vernici Mitropolije crnogorsko primorske i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve odvojeno su zapalili badnjake na Cetinju. 

Predstavnici Vlade Srbije, lokalne samouprave i gradjani Kosovske Mitrovice prisustvovali su večeras osvećenju i paljenju badnjaka ispred crkve Sv. Dimitrija u ovom gradu. 

Episkop raško-prizrenski Teodosije govorio je u besedi o simbolici badnjaka i pozvao vernike da praštaju jedni drugima. 

"Ako ne ljubimo bližnjega i ne praštamo jedni drugima onda zaista nemamo zajednicu sa Hristom i zaista nećemo imati život večni. Srecno Badnje veče i srećan Božić”, poručio je Teodosije. 

Obeležavanje Badnjeg dana propratio je i incident u Đakovici kada je autobus sa raseljenim Srbima napadnut u tom gradu prilikom ulaska u dvorište pravoslavne crkve. 

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. 

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije, Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". 

Običaj je da ujutru jedan član porodice odlazi u crkvu, da bi se po povratku prvi put posle posta, omrsili, a obavezno je i lomljenje pogače. 

Održalo se verovanje da se na Božić nigde ne ide i da je porodica na okupu, a smatra se da je prva osoba koja za Božić dođe u kuću, polažajnik, uspešan mladi čovek koji treba da donese prosperitet domaćinstvu. 

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, gruzijska i jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve. 

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2017. 08:07
Hristos se rodi....ovo ste trebali staviti u rubriku Srbija ili Svet a ne u "drustvo"...pred katolicki i za katolicki Bozic ste nedelju dana unapred shkrabali na skoro svim rubrikama vi tkv srpski i "nezavisni" volovi pod komandom mumije sorosa povraca nam se od vas voline neotesane i dusheprodajne
Subota 07.01.2017. 16:24
Свим посетиоцима као и уредницима овог портала честитам Божић!Мири божији!Христос се роди!
Subota 07.01.2017. 11:08
Mir Bozji i Hristos se rod !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online