Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
23:05
blic.rs, Vestionline A

Mobilna aplikacija postala noćna mora!

Aplikacija za mobilne telefone pod nazivom "Baz" (Buzz) je zbog svoje popularnosti među tinejdžerima digla čitavo školstvo u Srbiji na noge i privukla pažnju čak i tužilaštva za visokotehnički kriminal.

pixabay.com
Mobilna aplikacija "Baz" je napravila opštu pometnju u školama

Hiljade srednjoškolaca iz cele Srbije preselilo se sa Snepčeta i Fesjbuka na "Baz", u kojem su međusobno povezani putem škole koju pohađaju.

Neizbežni akteri svake školske priče - profesori - ubrzo su postali njihova glavna tema, a uvrede na račun nekih prosvetara zaprštale su na sve strane.

Pojedini komentari su toliko vulgarni, da su nastavnici od Ministarstva prosvete i Tužilaštva za visokotehnički kriminal tražili da se uključe u priču i srednjoškolcima zabrane korišćenje aplikacije.

Primeri uvredljivih poruka srednjoškolaca na "Bazu"

"Molim muževe svih mojih profesorki da ih svaki dan j***, ili ću ja morati da platim ljude da ih j***. Ovako one n*****ne dolaze u školu i istresaju se po nama."

"Ono kad loše uradiš kontrolni, pa razmišljaš šta bi sve moglo da se desi profesorki do kuće - da izgubi kontorlni i nikad ga ne oceni. Da joj ukradu tašnu, da je siluju crnci, da joj zafali toalet papira."

Ministarstvo i Tužilaštvo su preksinoć saopštili da ne postoji mogućnost zabrane korišćenja "Baza".

Profesorima je, ipak, ostavljena mogućnost da podnesu lične tužbe protiv đaka, jer neki objavljeni sadržaji mogu da se svrstaju pod dela ugrožavanja sigurnosti, diskriminacije, izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti i klevete.

Šta je "Baz"?

"Baz" je društvena mreža koja za oko 50.000 srednjoškolaca i studenata iz Srbije, Makedonije i Hrvatske funckioniše slično kao "Ispovesti".

Dakle, to je mesto na kome učenici, pre svega ovi mlađi, mogu da kažu ono što ne mogu na drugim mestima - jednim delom i zato što su ovde potpuno anonimni.

Mađutim, đaci tvrde da to nije bila ideja.

- Svi u mojoj školi imaju "Baz" i u tome ne vide ništa loše. Instalirali smo ga da bi pričali o školi i ne treba nam anonimnost da bismo rekli kako nas neki profesori mrze. To pričamo i između sebe - rekla nam je srednjoškolka Dijana Babić.

Da li su to samo uvrede?

Koliko god za pojedine komentare nema opravdanja, pošteno je primetiti da je njihov broj relativno mali u odnosu na sveukupni sadržaj.

S druge strane, pojavljuju se čak i komentari u kojima se profesori hvale kao najbolji ili najlepši u školi.

Mnoge obrazovne ustanove pokušavaju da se izbore sa generacijom kojoj je telefon srastao sa rukom, te je nedavno OŠ "Josif Pančić" sa Čukarice uvela pravilo da mobilne telefone đaci mogu da koriste samo tokom odmora, dok za vreme nastave oni moraju da budu isključeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online