Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Na optužnici sad i policijski generali?

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih za paljenje američke ambasade u Beogradu 21. februara 2008. osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci. U obrazloženju se navodi da takva odluka "doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je presuda nerazumljiva i protivurečna sama sebi".

A. Čukić
Traže se odgovori: Kako je zaista umro Zoran Vujović

Ponavljanje postupka otvara pitanje i da li će se među optuženima naći i policijski generali protiv kojih se više od dve godine vodi istraga, ali i da li će javnost napokon saznati kako je nastradao 21-godišnji student Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i navijač Partizana, Zoran Vujović.

Nalazi obdukcije

Prema nalazima obdukcije, Vujović je stradao u roku od svega nekoliko minuta. U Vujovićevoj krvi nije nađena velika količina karbosihemoglobina, što bi ukazalo da se on otrovao ugljen-monoksidom, pa tek onda izgoreo.

U javnosti je bilo više spekulacija kako je nastradao. Prema jednoj verziji, on se u zapaljenoj zgradi američke ambasade onesvestio od dima, a zatim je izgoreo. Prema drugoj verziji, Vujović je pao u unutrašnjost ambasade dok se penjao uz zid na kojem se nalazila američka zastava, i tom prilikom se onesvestio, a onda je vatra učinila ostalo. Prema trećoj verziji njega su ubili američki marinci koji su obezbeđivali Ambasadu.

Međutim, iz sudskih spisa ovog predmeta nedvosmisleno se izvodi zaključak da je izgoreo tako što se našao zarobljen u prostoriji u kojoj su službenici američke ambasade aktivirali "odbrambeni mehanizam"!

- Kada je rulja krenula na Ambasadu, obezbeđenje je pomislilo da će posle upada u jednu od prostorija huligani zauzeti i ostale delove zgrade. Istovremeno, pripadnici SAJ su se nalazili u sasvim drugom delu objekta sa ciljem da pomognu marincima, ali nisu mogli da reaguju. U takvoj situaciji, obezbeđenje je aktiviralo zaštitu koja postoji u svim ambasadama SAD u svetu. Čitava prostorija je izolovana i onda je pušten gas. Međutim, ostaje nejasno da li se gas zapalio sticajem okolnosti ili na drugi način - tvrdi izvor "Vesti" koji je imao detaljne uvide u sudske spise.

Da je ova tvrdnja tačna potvrđuje i advokat Božo Prelević koji je jedan od branilaca u istrazi koja se vodi protiv policijskih generala.

- Zaista ima naznaka da je aktiviran odbrambeno-bezbednosni sistem ambasade i da u toj činjenici treba tražiti i mogući uzrok smrti Vukovića - ističe Prelević.
 

www.mc.rs
Božo Prelević

Ne zna se ni ko je organizovao napad

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre dve godine pokrenulo posebnu istragu o mogućim propustima prilikom obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija" kada je došlo i do nereda i paljenja ambasada u centru Beograda.

Predistražni postupak se vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, tadašnjeg komandanta Žandarmerije, bivšeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Mladena Kuribaka, zatim nekadašnjeg rukovodioca u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

Potvrđena presuda

Apelacioni sud je potvrdio presudu Draženku Nikoliću koji je zbog nasilničkog ponašanja uslovno osuđen na pet meseci zatvora s rokom provere od dve godine, kao i oslobađajuće presude Aleksandru Erceru i Dušanu Sedlaru. Oni su, za razliku od ostalih, pravosnažno oslobođeni optužbi.

- U pitanju su dva različita procesa. U prvom se utvrđuju odgovorni za napad i paljenje ambasade SAD, a istraga protiv policijskih generala obuhvata odgovornost policije što nisu uspeli da spreče napade i na ambasadu SAD, ali i ambasade Nemačke, Hrvatske i Turske. Ključno pitanje je da li je reč o organizovanim napadima i ako jeste ko stoji iza svega - navodi Prelević i dodaje da nema dokaza da je neko naredio povlačenje policije pred huliganima.

Snimci jako loši

Jedan od problema sa identifikacijom osoba koje su učestvovali u paljenju američke i nemačke ambasade jeste loš kvalitet snimaka bezbednosnih kamera.
- Pomislili bismo da za spoljno obezbeđenje američka ambasada koristi neke kvalitetne kamere, međutim kada su nam stigli snimci na veštačenje, videli smo da je kvalitet vrlo loš. Uz dim od paljevine i loš snimak jedva smo uspeli da bilo koga pozitivno identifikujemo - kažu za "Vesti" izvori iz policije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online