Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
18:01
A. Krasojević - Vesti A

Kuća Đure Jakšića stecište dijasporaca

U kući Đure Jakšića na Skadarliji u Beogradu održano je predivno umetničko veče pod motom Srbija u srcu na kome su svoje umetničke sposobnosti i veštine pokazali umetnici iz otadžbine, ali i dijaspore, bilo je puno lepe pesme, poezije, likovnih i vajarskih ostvarenja.

A. Krasojević
Organizatori: Milijana Božić i Radoje Blažić

Organizatori ove nezaboravne večeri bili su pesnikinja Milijana Božić i aforističar Radoje Blažić, koji su svojom nesvakidašnjom sposobošću i istančanim smislom da osmisle i upriliče toliko umetnika na jednom mestu i za jedno veče, oduševili sve prisutne, koji su došli da uživaju u muzici, pesmi, poeziji, likovnom stvaralaštvu.

A. Krasojević
Sa poklonom: Zoran Jovanović

Iz daleke Švedske iz grada Malmea učesnik u programu je bio Miladin Vuković, i svojim čistim i kristalnim glasom oduševio sve prisutne. Zapevao je, kako samo on to zna i ume, poznate bosanske sevdalinke Miša Maunaga i prisutnim preneo pozdrave iz Republike Srpske, kao i likovni umetnik Radovan Simić.

Glumica Vjera Mujović je nadahnuto govorila stihove pesnikinje Milijane Božić, a njena koleginica glumica Biljana Đurović je fantastično odglumila odlomke iz dela Nadežde Petrović.

Bilo je i drugih pevača, poput etno-pojca Milije Radivojevića Baje, slikara, vajara a i dve mlade gošće, likovne umetnice iz Rusije, Anastasija Borgočova i Ana Neljubina.

Starogradske pesme čule su se od ansambla "Ogrlice od bisera" koje su sastavljene od bivših članica "Đerdana", a kad je zapevala Gordana Stojičević, svi prisutni pevali su sa njom. Sve izvođače pratio je orkestar RTS-a.
Iz Švajcarske u ovoj nezaboravnoj večeri prisutvovali i poznati sindikalac Zoran Jovanović, kome je to prilikom uručen vajarski rad slikara i vajara Milutina Rankovića iz Republike Srpske. Njegov rad dodeljen je i suorganizatoru ove večeri, predsednici Matice isljenika Jeleni Kiš.

A. Krasojević
Dobila vajarski rad: Jelena Kiš

Za svoje radove vajar Ranković je rekao da su izrađeni od drveta koje je staro 3.000 godina.

- Veče je bilo predivno, puno emocija i pozitivne energije, valjda je to uvek tako kad ste u svojoj otadžbini. Ovde je kako kažu i voda slatka - veli Jelena.

Čuvaju korene u Parizu

- Bila sam na Vidovdanskim danima u Parizu i kad sam videla te naše ljude sa kakvim žarom i požrtvovanjem žele da očuvaju svoje korene, došla sam na ideju da u večerašnju manifestaciju uvrstim i naše ljude u dijaspori i mislim da sam napravila pravi potez - pojasnila je svoje motive Milijana Božić.

Uživala sam u pravom smislu te reči, sve pohvale organizatoru što nas je okupio i što je na jedno mesto doveo toliko vrsnih umetnika, koji su pokazali, kako ovi iz otadžbine tako i dijasporci da nam je svima uvek i na svakom mestu Srbija u srcu, oduševljeno je prokomentarisala veče Milica Petrović iz Bira - Švajcarska, koja je bila i domaćica večeri.

- Počastvovan sam poklonom koji sam dobio, hvala vajaru Rankoviću i organizatorima - veoma uzbuđen kratko je za "Vesti" rekao Zoran Jovanović iz Soloturna.

Predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš se takođe zahvalila na poklonu i istakla da su ovakve večeri gde zajedno učestvuju umetnici iz dijaspore i otadžbine način da se veze prodube i mnoge druge uspostave.

Inspiracija

- Inspiracija za ovaj događaj i uključivanje naših ljudi iz inostranstva svakako je moja saradnja sa njima koju imam na više načina - rekao je nam je drugi organizator aforističar Radoje Blažić.
Konferenciju su vodili novinar RTS-a Jelena Obućina i Milan Milosavljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online