Sreda 30.11.2016.
18:01
A. Krasojević - Vesti

Kuća Đure Jakšića stecište dijasporaca

A. Krasojević
Organizatori: Milijana Božić i Radoje Blažić

Organizatori ove nezaboravne večeri bili su pesnikinja Milijana Božić i aforističar Radoje Blažić, koji su svojom nesvakidašnjom sposobošću i istančanim smislom da osmisle i upriliče toliko umetnika na jednom mestu i za jedno veče, oduševili sve prisutne, koji su došli da uživaju u muzici, pesmi, poeziji, likovnom stvaralaštvu.

A. Krasojević
Sa poklonom: Zoran Jovanović

Iz daleke Švedske iz grada Malmea učesnik u programu je bio Miladin Vuković, i svojim čistim i kristalnim glasom oduševio sve prisutne. Zapevao je, kako samo on to zna i ume, poznate bosanske sevdalinke Miša Maunaga i prisutnim preneo pozdrave iz Republike Srpske, kao i likovni umetnik Radovan Simić.

Glumica Vjera Mujović je nadahnuto govorila stihove pesnikinje Milijane Božić, a njena koleginica glumica Biljana Đurović je fantastično odglumila odlomke iz dela Nadežde Petrović.

Bilo je i drugih pevača, poput etno-pojca Milije Radivojevića Baje, slikara, vajara a i dve mlade gošće, likovne umetnice iz Rusije, Anastasija Borgočova i Ana Neljubina.

Starogradske pesme čule su se od ansambla "Ogrlice od bisera" koje su sastavljene od bivših članica "Đerdana", a kad je zapevala Gordana Stojičević, svi prisutni pevali su sa njom. Sve izvođače pratio je orkestar RTS-a.
Iz Švajcarske u ovoj nezaboravnoj večeri prisutvovali i poznati sindikalac Zoran Jovanović, kome je to prilikom uručen vajarski rad slikara i vajara Milutina Rankovića iz Republike Srpske. Njegov rad dodeljen je i suorganizatoru ove večeri, predsednici Matice isljenika Jeleni Kiš.

A. Krasojević
Dobila vajarski rad: Jelena Kiš

Za svoje radove vajar Ranković je rekao da su izrađeni od drveta koje je staro 3.000 godina.

- Veče je bilo predivno, puno emocija i pozitivne energije, valjda je to uvek tako kad ste u svojoj otadžbini. Ovde je kako kažu i voda slatka - veli Jelena.

Čuvaju korene u Parizu

- Bila sam na Vidovdanskim danima u Parizu i kad sam videla te naše ljude sa kakvim žarom i požrtvovanjem žele da očuvaju svoje korene, došla sam na ideju da u večerašnju manifestaciju uvrstim i naše ljude u dijaspori i mislim da sam napravila pravi potez - pojasnila je svoje motive Milijana Božić.

Uživala sam u pravom smislu te reči, sve pohvale organizatoru što nas je okupio i što je na jedno mesto doveo toliko vrsnih umetnika, koji su pokazali, kako ovi iz otadžbine tako i dijasporci da nam je svima uvek i na svakom mestu Srbija u srcu, oduševljeno je prokomentarisala veče Milica Petrović iz Bira - Švajcarska, koja je bila i domaćica večeri.

- Počastvovan sam poklonom koji sam dobio, hvala vajaru Rankoviću i organizatorima - veoma uzbuđen kratko je za "Vesti" rekao Zoran Jovanović iz Soloturna.

Predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš se takođe zahvalila na poklonu i istakla da su ovakve večeri gde zajedno učestvuju umetnici iz dijaspore i otadžbine način da se veze prodube i mnoge druge uspostave.

Inspiracija

- Inspiracija za ovaj događaj i uključivanje naših ljudi iz inostranstva svakako je moja saradnja sa njima koju imam na više načina - rekao je nam je drugi organizator aforističar Radoje Blažić.
Konferenciju su vodili novinar RTS-a Jelena Obućina i Milan Milosavljević.

2024 © - Vesti online