Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2016.
05:11
R. Lukić - Vesti A

Sa liturgije na časove

Svetosavski centar u Hanoveru subotom je pun žagora i dečje radosti, pa ova sveta kuća više liči na veliki školski centar nego na hram, naročito posle 10 časova kada se završava jutarnja liturgija, a počinje školska nastava, koja traje do 14 časova.

Posle molitve vežba: Jelena Agbaba-Milosavljević sa svojim horom

U Srpsku školu, kako se ona i zvanično zove, prema rečima sveštenika Milana Pejića, koji je i glavni "krivac" što to tako traje već preko 40 godina, nastavu pohađa 90 učenika, a jeziku, istoriji, srpskoj kulturi, muzici i folkloru podučavaju ih 10 visokostručnih nastavnika. Učionice su smeštene oko donje sale koja četvrtkom, a po potrebi i drugim danima služi kao vežbaonica za folklor.

Jedino nastavnica Jelena Agbaba-Milosavljević sa svojim pevačima često gostuje u prostorijama na spratu. U gornjoj sali koja je uređena kao restoranska vreme čekanja i druženja provode roditelji koji su decu dovezli. Mnogi mališani dolaze iz udaljenih prigradskih naselja, a neki čak i iz Hamelna i Hildeshajma koji su od Hanovera udaljeni pedesetak kilometara.

Među prisutnima primećujemo i Iku Kneževića i Novicu Stojanovića, koji stanuju u centru Hanovera, a od škole ih deli samo nekoliko tramvajskih stanica. Ika je dovezao šestogodišnju unuku Sanju, koja po želji mame Vesne i tate Dejana sa predškolskom decom usavršava znanje srpskog, a Novica je tu sa ćerkom Elenom koja pohađa drugi razred.

Stručni tim

Za srpski jezik u sastavu koga se uči i istorija i geografija i koji se smatra glavnim predmetom, angažovani su Svjetlana Bojić, Brankica Ot i Ilija Jović. Kod njih srpski mogu da uče i odrasli Nemci i Srbi koji su ovde rođeni, a srpski nisu dobro ili nikako naučili. Za pevanje, koje u stvari znači stručno muzičko obrazovanje, već godinama brine se dirigentkinja Jelena Agbaba-Milosavljević.
Veronauku predaju Đurđica Bosančić i doktorant Ilija Jović, a pomogne i sveštenik Milan Pejić. Marija Arsić srpski jezik sa predškolskom decom savladava crtanjem, pevanjem i pričama. Folklorni tim je najjači jer je i folkloraša najviše. Osim tri đačke grupe, već dve godine folklor uče i seniori. Njih uvežbavaju: Katarina Dabetić, Anđela Radujković, Ivana Ružić i Dragan Gudović.

- Mogli bismo da decu dovezemo, pa da odemo kući, ali one su male i potrebna im je naša podrška i za vreme pauze, kad im pomažemo da doručkuju - kažu Ika i Novica.

Graja iz podruma postaje sve jača. Pola je 12, vreme za molitvu i pauzu koje zajedno traju 45 minuta. Mališani se žure u bogomolju koja ih sa ocem Milanom očekuje širom otvorenih vrata. Deca rutinski celivaju ikone pred ulazom, krste se i zauzimaju mesta za molitvu.

Krupni glas sveštenika uspostavlja mir. Očenaš i molitvu Bogorodici devi pevaju svi zajedno. Poslednja sa svojim horom ostaje Jelena Agbaba-Milosavljević, kojoj je briga o obnavljanju crkvenog hora i deo nastavnog programa.

R. Lukić
Podrška: Ika Knežević sa unukom Sanjom

I konačno je počela "opsada" šaltera za izdavanje doručka. Marina Lazarov i Biljana Petrović imaju pune ruke posla. Deca imaju svoju hranu, ali na šalteru su kolači, gibanice, svega je više jer su Zadušnice, pa je tu i mnogo vernika koji su došli da za svoje upokojene zapale sveće.
Sanja Knežević radije dedi Iki mobilnim montira bradu nego što jede svoj hot-dog (kuvana kobasica u pecivu), a i njenoj prijateljici Elen hot-dog nije po volji, ali udobno smeštena tati u krilo ipak ga polako gricka.

- Svake subote neko od roditeljaje dežura u kuhiji. Raspored je na zidu, a sami nabavljaju i hranu - objašnjava Jasmina iz Hamelna, koja je u školu dovela dvoje dece.

Uglavnom, tu su mladi roditelji koji vreme provode pričajući ili čitajući. Ika, Novica i nekoliko roditelja vreme do dva sata skratili su Ukrštenicama "Vesti".

Čuvaju korene

- Uživam sa decom koja su divna. Oni se iskreno trude da budu dobri đaci jer vole svoju otadžbinu, srpski jezik i svoje roditelje koji ni po koju cenu ne žele da ih prepuste asimilaciji - kaže profesor Svjetlana Bojić, redovna nastavnica u nemačkoj školi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online