Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.10.2016.
08:15
Z. Marjanović - Vesti A

Hrast stariji od Kosovskog boja

Nema te fotografije koja može na pravi način da dočara raskoš hrasta u dvorištu porodične kuće Trifunovića u selu Lunjevica, po oceni stručnjaka i ubeđenju meštana, starijeg više od osam vekova.

Z. Marjanović
Odoleva olujama i gromovima: Nekadašnji seoski zapis

Žitelji sela smeštenog pod samim brdom Treska, koje svojim izgledom kod posetilaca u isto vreme izaziva i nelagodu i divljenje, uvereni su da ovaj hrast svoju snagu crpe baš iz te mističnosti brda koje je, zapravo vulkan koji je u davnim nemirnim geološkim vremenima u ovim krajevima prestao da raste pre nego što je njegova magma uspela da probije Zemljinu koru.

Nakon što se vulkanska magma ohladila nastalo je brdo čudnog oblika, a pod njim još uvek rast gorostas koji odoleva olujama, gromovima i svojevrsni je čuvar istorijskih događaja na ovim prostorima.

Vojkan Nikolić, publicista iz Gornjeg Milanovca, čest gost je u avliji Trifunovića čiji potomci koji ovde ne žive, ali stalno dolaze da obiđu kuću i hrast ispred kuće.

- Ima u takovskom kraju i čuvenijih hrastova kao što je onaj u Takovu pod kojim je Miloš Obrenović 1815. godine podigao Drugi srpski ustanak, ili hrast na Savincu koji se ko zna čijom nepažnjom ili namernom greškom našao na trasi auto-puta Beograd - Južni Jadran, pa je prošle godine pod okriljem noći tajno posečen, uprkos protivljenju srpske javnosti, a posebno naroda ovog kraja jer je taj hrast star star oko 600 godina bio i seoski zapis, ali drvo u Lunjevici je mnogo starije i gorostasnije od svih drugih - smatra Nikolić.

Koliko je tačno star hrast u Lunjevici niko od meštana ne zna, a njime se nisu previše bavili ni stručnjaci. Međutim, meštani ovog i okolnih sela su ubeđeni da je hrast upamtio i vreme Nemanjića. Književnik Miloš Kapetanović iz susednog sela Grabovica povremeno inspiraciju traži i nalazi baš pod lunjevačkim hrastom.

- Znamo da je još 1927, prema priči najstarijih meštana, na hrastu bila postavljena tabla na kojoj je pisalo da je u to vreme njegova starost 750 godina. Eto, ako je to bilo tačno, a nemamo razloga da sumnjamo, onda je jasno da je ovaj orijaš star skoro 840 leta i ubeđeni smo da je jedno od najstarijijih, ako ne i najstarije drvo u ovom delu Srbije. Takođe, znamo da su se pod hrastom naši preci, među njima verovatno i Nikola Lunjevica, finansijer i Prvog i Drugog srpskog ustanka, dogovarali o važnim istorijskim odlukama. Oko njega su se održavale i litije. Bio je mesto okupljanja i starih i mladih. Međutim, u poratnom vremenu ona metalna tabla je nestala, o seoskim zapisima se nije smelo ni govoriti i lunjevački hrast je polagano padao u zaborav, a možda ga je to i spaslo. Naravno da je narod ponosan na to što je hrast sačuvan od sekira i ljudske zlobe. I danas je veoma dobrom stanju jer još razvija nove grane. Međutim, nije dobro to što je malo njih koji za hrast znaju i koji ga posećuju, a trebalo bi, posebno đaci iz srpskih škola. Hrast je i danas pod zaštitom države, ali o njemu malo ko vodi računa, a izgleda da i ne treba jer će verovatno nadživeti još mnoge generacije Takovaca - zaključuje Kapetanović.

Gorostas od 40 metara

- Obim stabla na visini od oko metar i po je 8,5 m, a pri korenu je i još deblji. Visok je oko 40 m, a pojedine grane hrasta duge su i više od 30 m. Često sam dođem da obiđem hrast, a ponekad i sa znatiželjnim prijateljima i u situaciji sam da pratim njihove reakcije. U prvim trenucima svako od njih otvorenih usta zaćuti pred njegovom snagom i veličinom i to je sasvim normalna i uobičajena reakcija. Jednostavno, hrast na imanju Trifunovića, koja je oduvek bila jedna od najbogatijih porodica u ovim krajevima i koja je generacijama vodila brigu o njemu, nešto je što se u životu retko viđa - ističe Nikolić.

Utorak 25.10.2016. 13:32
Da se nije niko usudio reci vucicu za Hrast jer ce poslati komunalne redare da ga posijeku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online