Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 23.10.2016.
20:22
D. Dekić - Vesti A

Mame će osedeti čekajući zakon

Natalitet u Srbiji neumitno opada, a država je samo u fazi razmišljanja da li da borbu protiv bele kuge, eventualno rešava prema receptu Crne Gore koja je majkama sa troje dece dodelila penziju. Međutim, osim što se sve glasnije čuje je da para nema, a prema saznanjima "Vesti", takav predlog je na poprilično dugom štapu.

Foto: DS
Protestom do većih prava: Majke na ulicama Beograda

Ovakav zakon bi, kako nam je rečeno u Ministarstvu pravde, trebalo da se nađe u okviru građanskog zakonika, a reč je o obimnoj regulativi sa 2.000 članova koja je u fazi prednacrta. Tek treba da se pretoči u nacrt da bi prošao javnu raspravu i stigao do forme predloga zakona koji ide Vladi na usvajanje, pa Skupštini na potvrđivanje. Do tada bi mnoga deca mogla da prerastu zakon, a sadašnje mame da ga dočekaju kao bake.

Sa zahtevom da svaka nezaposlena žena sa troje i više dece mora da ima pravo na mesečnu nadoknadu, dok najmlađe dete ne napuni 18 godina, na protest su pred Vladu Srbije pre par dana došle žene Demokratske stranke i pozvale premijera Aleksandra Vučića da prihvati taj predlog. Dok se zakon čeka, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović izašla je sa nesvakidašnjom idejom da sa mamama i tate idu na porodiljsko i da jači pol bude zakonski obavezan da određeni period, koji bi mu bio plaćan, sa majkom, provede pored deteta.

Mašine za rađanje?

Potpredsednica DS-a Tamara Tripić je na protestu "Mame nisu same" najavila da da će njena stranka narednih dana inicirati u parlamentu da zakonom bude definisana mesečna naknada za majke sa troje i više dece. Ona je kritikovala premijera zbog izjave da "žene u Srbiji rađaju decu da bi od države uzele novac", čime je, kako je ocenila žena predstavljena kao mašina za rađanje dece. Vučić je uzvratio da je to izvučeno iz konteksta, jer je u stvari najavio povećanje prava ženama, uključivanjem poljoprivrednica u materijalna davanja.

Majkama, za sada, država daje pravo na naknadu zarade tokom porodiljskog bolovanja, a imaju i 365 dana odsustva za prvo i drugo dete i dve godine za treće i svako naredno. U agendi olakšica su i roditeljski i dečji dodatak za siromašnije građane, a umesto novih stimulišućih mera za rađanje, kao hladan tuš se od početka 2017. najavljuje ukidanje povraćaja PDV-a na hranu i opremu za bebe koji je dostizao 150 evra. Za utehu, ali samo u najavi je povećanje roditeljskog dodatka.

Poslanica Dveri Marija Janjušević ukazuje na večiti srpski problem raskoraka zakonodavstva i prakse, koji, kako navodi, u zbiru daje izostanak sistematske politike države kojom bi pospešio natalitet.

- Uz to, premijer Vučić kaže da treba posvetiti pažnju natalitetu, a istovremeno Vlada promoviše gej populaciju, kao da te dve stvari ne poništavaju jedna drugu - navodi ova političarka, majka dvoje dece.

Kaže i da se doneti zakoni ne primenjuju, a na štetu proširenja zajednice.

- Ako hoćemo da žene rađaju moramo da imamo porodični model društva, da porodica bude u centru svega, a da se ostalo zakonodavstvo usklađuje sa tim - ističe ona i ukazuje da ako su neki zakoni menjani "preko noći", zašto ne bi i značajni poput penzije za žene sa troje dece.
Akcentira i da naknade za porodiljsko i dečji dodatak ne smeju da kasne.

- Pitam se kako ta primanja ne stižu na vreme i nikom ništa, a struju moramo da platimo u zadatom roku ili, ćemo plaćati kamate i ostati u mraku - kaže Marija Janjušević.

Internet forumi vrve od ogorčenih porodilja kojima kasne uplate. Beograđanka koja je od 12. juna na porodiljskom, uplatu za trudničko dobila je, kaže, tek u septembru. Primećuje i da tako kako radi država nikad neće povećati natalitet, jer nikog ne brine da li neka majka samo od tog novca koji čeka, brine o detetu. Drugoj koja je na porodiljskom od sredine aprila, posle pet meseci je stiglo rešenje, da poslodavac treba da joj uplati platu, a njemu će to država refundirati.

Foto: DS
Inicijativa u parlamentu: Tamara Tripić

U najavi je i zakon o finansijskoj podršci porodica s decom, koji treba da smanji siromaštvo. Prema nacrtu, visina dečjeg dodatka će ostati 2.66 dinara mesečno, a moći će da ga dobije bilo koje četvoro dece u porodici, a ne, kao do sada, prvo četvoro. Predviđena je i novina, koja daje mogućnost da pravo na naknadu mogu da ostvare i žene koje samostalno obavljaju delatnost, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i one koji rade ili su u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta po osnovu ugovora obavljale privremene i povremene poslove.
U Ministarstvu za rad nam je rečeno da je nacrt tog zakona prošao je fazu javne rasprave i u toku je rad na izradi teksta koji će zbog formiranja nove Vlade krajem leta, ponovo morati da prođe fazu dobijanja mišljenja, da bi išao u dalju proceduru.
 

Zašto udžbenici nisu besplatni?

Odbornica u beogradskoj skupštini, gimnazijski profesor Aleksandra Hristić, majka troje odrasle dece, objašnjava da je jedva uspela da iščupa živu glavu, u materijalnom smislu, a sada se suočava sa njihovim odlaskom.
- Država mi ništa nije dala, a deca mi odlaze u inostranstvo. Ćerka je već tamo, dok ostalo dvoje pakuje kofere i, moguće je da će svoju će decu rađati u drugoj zemlji. Ne čudi kad posla nigde nema, pa su redovi mladih čak i ispred Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata - kaže ona.
U Srbiji, kako ističe, ako imate više od jednog deteta, pravite socijalne slučajeve, pa žene sve češće, jednim detetom zadovolje materinsku potrebu.
- Sve je nenormalno skupo od kolica za bebe do garderobe. Ako i računamo da mališani naslede od starije braće i sestara, šta posle, kada knjige i oprema za osnovce dođu na oko 300 evra, pa roditeljima sa troje treba skoro 1.000 evra, a niko se ne pita gde naći novac - navela je Hristić koja pita zašto udžbenici nisu besplatni, ako je već obavezno osnovno obrazovanje i roditelji čija deca ne idu u školu treba da plate kaznu.
U današnjim uslovima kaže da se ne bi odlučila na troje dece.

Poslednji podaci Ministarstva za rad (avgust 2016)

Roditeljski dodatak ostvaruje 61.677 korisnik
Prvo dete 38.008 dinara (309,5 evra) jednokratna isplata
Drugo dete 6.193 dinara (50 evra) mesečna isplata
Treće dete 11.147 dinara (90,8 evra) mesečna isplata
Četvrto dete 14.862 dinara (121 evro) mesečna isplata

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.10.2016. 20:57
Vucic je spreman da svakog trenutka odvoji hiljade evra za geej paradu, ali za roditelje deciji dotak mora da ceka zakon. Koliko se secam, pre par dana je kukao, kako majke samo ce da radjaju i nece da rade. A sada kuka, kako natalitet u Srbiji opada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online