Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.10.2016.
02:14
Vestionline A

Posao u Kini, duša u Prizrenu

Rođen je u Beogradu, odrastao u Parizu, već sedam godina živi i radi u Šenženu, kineskom gradu budućnosti, ali tri godine unazad odmor koristi da poseti Prizren i pomogne Srbima koji tamo žive.

A. Čukić
Draga uspomena: S ocem Mihajlom i monasima

Vukašin Radinović, 25-godišnji mladić, kaže da ga za Kosovo vezuju koreni majke Ljubice, poznate jugoslovenske karatistkinje, koja je poreklom iz Peći, kao i prijateljstvo sa duhovnim ocem Mihailom iz manastira Svetih arhangela. Zato se, ističe, Prizrenu vraća. Njegove opojne lepote, postao je tek nedavno svestan.

- U Prizrenu osećam nešto posebno, neku pripadnost. Bio sam i u Dečanima i bio sam impresioniran. Poštujem veru, ne smatram sebe velikim vernikom, ali ovo što sam osetio u Dečanima, nikada mi se nije dogodilo. To je jedini manastir u našoj istoriji koji je uvek imao monahe, jedno specifično mesto u kome se događaju čuda. Imao sam veliku čast da su mi dozvolili da vidim mošti Stefana Dečanskog kome je ruka do pola otkrivena. Osam vekova je od kada je umro, a na rukama ima dlake - kaže Vukašin, koji inače govori čak šest jezika.
I mnogi drugi, dodaje, pričaju da je Kosovo nešto posebno, što i jeste, ali malo ko šta povodom toga uradi.

- Od mojih najbližih drugova i braće, pa do novinara. Kažu da hoće da idu na Kosovo, ali se boje kao da idu u Bagdad. A sve što treba da urade jeste da sednu u autobus i dole su. Ne volim ni to konstantno ograđivanje od svega što se dešava Srbima na KiM. Inače, oca Mihaila upoznao sam kada sam imao pet godina, za vreme rata, u manastiru Mušutište. Mama me je vodila da obiđemo manastir, koji je dva dana kasnije dignut u vazduh. Čak smo i izašli u novinama kao poslednji posetioci - dodaje on.

Kao član organizacije Srbi za Srbe pomaže svoje sunarodnike, a i u Prizrenu zavrne rukave, i pripomaže šta treba.

- Problem je veliki i mi treba da budemo pametni. Evo, sve ove bele kuće u Potkaljaji su nove, a 2004. godine su bile spaljene. I kada vidim tu i u enklavama ljude kako se muče, pokušavaju da urade nešto, žive u kontejnerima, deluje kao da su izgubili svaku nadu... Ne mogu da dozvolim sebi da živim jednim životom, a oni kao u Bangladešu - kaže Vukašin.

Kada sumira utiske o poseti Metohiji, a pred povratak u Kinu, odnosno u Šenžen gde radi na kontroli kvaliteta u fabrici jedne francuske kompanije, kaže da priča nije završena, već da ona tek počinje.

Redovno čitaju "Vesti"

Vukašin i njegova porodica, generacijama unazad, redovno čitaju "Vesti". Za naš list kažu da se razlikuje od drugih, i da sadrži pregršt važnih tema.
- "Vesti" volim da kupim i pročitam. Ali, baš kada nisam u prilici, pogledam onlajn izdanje - ističe naš sagovornik.

- Ne treba biti kratkovid po tom pitanju. Kinezi imaju poslovicu: "Svim snagama probaj da u parku ne vidiš samo drvo, jer je iza njega cela šuma." Uvek gledaju širu sliku. Mi treba da naučimo na tim nekim našim greškama. Kada sam se vraćao autobusom iz Prizrena, osim jedne Srpkinje, sve su bili mladi Albanci. Na pričaju ni srpski, ni engleski, već nemački, jer su uglavnom tamo živeli. Na Kosovu nema vajde, pa svi idu kod svojih stričeva i rođaka u Beograd da rade. Pitao sam ih, ako ste dobili državu, zašto onda zavisite od Srbije? Kosovo je i danas izuzetno zavisno od Srbije, i ako bi zatvorili granicu, prvi koji bi propatili su Albanci.

Ovaj mladić kaže da razmišlja da se iz Kine, gde je završio kineski jezik, ponovo vrati u Evropu na specijalističke studije. Razmišlja i o tome da se vrati u Srbiju.

- Ubeđen sam da ovde može da se napravi jedna dobra priča. Ne samo kada je reč o poslu, već i kada je reč o započinjanju porodice. Obožavam Novi Sad i želim da moja deca naslede naš mentalitet - zaključuje naš sagovornik.
 

Deda obnavljao stolice u Luvru

- Moj deda je u Francusku otišao početkom 60-ih godina, bavi se popravljanjem stilskog nameštaja, i u Parizu je poznat jer je obnovio stolice u Luvru. Moj otac živi na relaciji Srbija-Francuska, i to pokušava da kod mene usadi, da budem stalno između, jer je to lepota. Ne dozvoljavam sebi da odem i da se ne vratim u Beograd ili Novi Sad. Nažalost, kod nas ima veoma puno ljudi, pogotovu taj novi talas bekpekera koji je došao u Kinu, i bukvalno su uplatili kartu u jednom pravcu - kaže Vukašin Radinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online