Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
11:38
Vestionline A

"Kontrolori ne mogu da legitimišu građane"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je u petak, povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu, da kontrolori u gradskom prevozu ne mogu podzakonskim aktom da dobiju ovlašćenja da legitimišu građane, i da je taj deo odluke neustavan i nezakonit.

A. Čukić
Kontrolori ne mogu da legitimišu građane

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik je gradonačelniku Beograda i predsedniku Skupštine Beograda uputio pisma istovetne sadržine u kojem se osvrnuo na delove odluke koji predviđaju da kontrolori u gradskom prevozu, i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije, mogu da vrše obradu podataka o ličnosti, odnosno da utvrđuju identitet građana.

Poverenik je ukazao i na deo koji propisuje da su građani dužni da kontrolorima daju te podatke.

S tim u vezi, poverenik je podsetio da Ustav Srbije, u članu 42, jemči zaštitu podataka o ličnosti. Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

I odlukom Ustavnog suda Srbije, sa sednice od 30. maja 2012, potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Shodno navedenom, dodaje se u saopštenju, i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osoba o čijim se podacima radi.

- Odluka Skupštine Beograda je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za "pravo" kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju - poručio je poverenik.

Ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, povrenik je skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, po njemu, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

U saopštenju se dodaje da poverenik očekuje da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće, a neželjene reakcije građana, i kako ne bi bilo potrebe da preduzima druge korake u skladu sa ovlašćenjima poverenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online