Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2016.
08:29
R. Lukić - Vesti A

Ojkača okupila dijasporu

Prve nedelje po Petrovdanu, kada se u Gradini kod crkve Svete Bogorodice održava tradicionalno saborovanje koje u potkozarskom kraju nazivaju zbor, sunce se iznenada pojavilo i obasjalo okupljeni narod. Otvarajući program koji je počeo nastupom pevačkih grupa i sam sveštenik Vladimir Kos, paroh jelićki, bio je ugodno iznenađen.

R. Lukić
Verna tradiciji: Osamdesetogodišnja Boja Kačavenda (u sredini)

- Na službi je bilo dvadesetak vernika. Sad vas je puno više, i to me raduje. Slavite i uživajte svoj zbor sa svojim grupama, pevajte i igrajte, i budite veseli - poželeo je svom narodu mladi duhovnik iz Jelićke.

Vođenje programa preuzela je popularna reporterka radio Prijedora Jadranka Rapčević ili "naša Jaca" kako je u ovom kraju svi zovu. Prvi su nastupili domaćini, grupa Koletovo jato. Njihov osnivač Kosta Kovačević Kole više nije među njima, ali Zoran Kolundžija, Milan Ratković, Dragan Babić i Mirko Majstorović ostali su verni i tradiciji i svom Koletu.

"Kozaračko kolo"

Orilo se i pevalo, ceo dan pila se piva i rakija, gustirala jagnjetina i prasetina, a pesma se sa pozornice preselila pod šatore. Koletovo jato razvilo je "Kozaračko kolo" s narodom, a poslednja poruka sa pozornice bila je pesma Une iz Kostajnice: "Ja ojkaču pevam od miline, dragi moji Gradinci, vidimo se dogodine."

Vekovna tradicija

- Oj devojko, ajmo moja zapevati braćo - počeli su Gradinci, pozivajući na pesmu i goste. Prva se sa svojom grupom iz Dragotinje odazvala 80-godišnja baka Boja Kačavenda, za koju rekoše da ima 14 praunučadi.

- Pesmo moja, pesmo roditelja moga, pevaću te do groba svoga - zapevala je baka Boja sa svoje dve pratilje, koje su podržane glasom iz publike: "To, cure", dale pravi uvod u veselje koje ovdašnji čovek najbolje na zboru može da doživi.

R. Lukić
Došli iz Beča i Srbije: Dejan, Gavrilo, Nikol, Božana i Radojica

- Na zbor dolaze naši ljudi iz svih delova bivše Jugoslavije i Evrope, jer je ojkača vrednost koju odavde poneseš, i u srcu je nosiš bez obzira na kom meridijanu živiš. I druge pesme pevaju o ljubavi, čežnji, sreći ili nesreći, ali ojkača ima nešto više. Ona je vekovna tradicija, duša naroda, i pesma dubokih emocija, dubljih nego bilo koja druga pesma - objašnjava Mirko Majstorović, a njegove reči istog časa potvrdi Una iz Kostajnice.

Rane nisu zarasle

Majke Potkozarja parale su srca stihovima posvećenim Kozari i "četrdeset prvoj", čije rane u Potkozarju još uvek nisu zarasle.
Vreme je prolazilo, a pored onih koji su došli da vide i uživaju u ojkači, na kraju su bili zadovoljni i ugostitelji i trgovci koji su ovde kao na vašar doneli svega i svačega.

- Nema pesme lepše od ojkače. Srce peva, a može i da plače - zapevaše "devojke", čije "grane od javora", valjda zbog kiše, sve češće "padaju pored mora".

Pa, ipak, sunce je ovog popodneva obasjalo Gradinu. Narod je počeo masovnije da pristiže i da zauzima mesta ispred pozornice.

Nikol stigla iz Beča

Gavrilu je iz Beča došla devojka Nikol, a iz Batajnice rođak Dejan. Nikol je rođena u Beču, a Dejan je odrastao u Srbiji, ali su im oboma roditelji preneli ljubav prema zavičaju i ojkači. Stali su u prvi red i uživaju. Roštilj majstor Mićo iz Prijedora jednim okom prati ražnjeve, a drugim šara po pozornici.

- Ma 'ajde, čoveče, ispek'o sam ih od juče bar 10 - kaže Mićo, koji se sinoć svojim gumenim čizmama nagazio blata i sada hoće da uživa.

Na šanku uz pivu uživali su i Lazar i Ranko iz Banjaluke, Mirko Gradinac iz Omarske, Goran Stakić i Boro Lovrić iz Marićke.

- Kiša je mnoge omela. Vinko mi iz Krapine nije stigao, ali evo našeg Bore Delića. On je pregazio i veće kiše i snegove - kaže Lovrić za prijatelja iz Prijedora.

- Turjak brdo, Jablanice moja - prolamala su Složna braća iz Niševića, a odgovorili Miljakovci koji "vole Prijedor i okolinu, ali ipak najviše svoju dedovinu".

Goja Ajderić jecao je svojom tamburicom, a pored "devojaka" koje su sedele i cupkale, uživali su i mnogobrojni gosti koji crkveni dom nisu napuštali, iako je sunce već odavno rasteralo i poslednji oblačak.

Narod je čuo i poznatu tamburicu Milorada Ćuluma iz Banjalučke Bistrice, koji gusle i tambure pravi i uz njih peva i "najlepše vreme provodi".

Tito nije znao

- Ja sam zanat naučio od oca Miloša koji je pravio pljoske, tambure, gusle i suvenire. Titu je poklonio drvenu tabakeru, a on nije znao da je otvori. Moj otac je od Tita za doprinos kulturi i umetnosti 1957. dobio diplomu i novčanu nagradu od 65.000 tadašnjih dinara, što je u to vreme bio višestruki iznos radničke plate - priča guslar Ćulum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online