Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.07.2016.
02:22
B. Miličić - Vesti A

Automehaničar pravi frule

Kragujevčanin Saša Pantić (41) je u Nemačkoj 16 godina, ima troje dece i svestran je u majstorskim poslovima.

B. Miličić
Poslednja i prva Sašina frula

Zaposlen je kao automehaničar u servisu vespi, ali se bavi i mnogim drugim zanatskim poslovima. Pomalo neobično zvuči kada se jedan mladi čovek u 21. veku bavi izradom frula, koje su tradicionalni srpski narodni muzički instrument. U svojoj radionici za obradu drveta i metala Sašine vešte ruke prave ne samo frule, nego i mnogo drugog.

- Frula ima dugu tradiciju u Srbiji, to je čisto narodni instrument koji se sve više koristi, pogotovo u etno-muzici. Bora Dugić danas je najpoznatije ime kada je frula u pitanju, a njegov prethodnik je čuveni Sava Jeremić. Iako izgleda jednostavna, frula nije lagan instrument za učenje, a pogotovo ne za izradu. Ja sam svoju prvu frulu napravio pre 20 godina - kaže s osmehom na licu Saša Pantić.

U radionici ovog majstora nalazi se pripremljeno drvo za frulu, tu je i materijal za izradu piska i čepa, a sve to je prvi korak u izradi muzičkog instrumenta koji u Srbiji sve češće uče da sviraju deca i omladina. Najbolji promoter frule je Bora Dugić, koji je proslavio ovaj instrument i samo četvorici ljudi koji prave frule dao priznanje majstora. Saša Pantić žarko želi da bude peti majstor u Srbiji za izradu frule, iako ih pravi u Minhenu.

- Najčešće frulu izrađujem od honduraskog palisandera, iako se frula pravi i od drena, šljive, bagrema, masline. Pisak je od jelenskog roga, a čep od fosilnog hrasta. Razlika između frule koja se prodaje na vašarima i one koju izrađuju pravi majstori je ogromna. Želim da budem priznat majstor i sada učim od čoveka koga je naučio Mitar Vasić, jedan od četiri majstora za izradu frule koju koristi i preporučuje Bora Dugić - dodaje Saša Pantić.

Kako je frula sve popularnija, mnogi kompozitori u Srbiji pišu muziku za ovaj drveni, naizgled vrlo jednostavni instrument, a održavaju se i brojna takmičenja frulaša.

I dok sa zanosom govori o fruli, Saša Pantić dodaje da ima i drugih hobija. Tako je napravio električnu gitaru koju rado zasvira u trenucima predaha. Od 1986. godine je radio-amater i tako ima prozor u celi svet, jer često razgovara sa ljudima sa svih kontinenata. Pored toga, on ima špansku kuburu koja se puni barutom i kuglom i član je jednog društva u Minhenu gde redovno ide na gađanje sa 25 metara. Trenira realni aikido u klubu u Minhenu koji vodi Darko Mišić, gde se uvežbava originalna srpska borilačka veština koju je od japanskog aikidoa prilagodio čuveni majstor, sada pokojni Ljuba Vračarević.

Saradnja sa majstorima

Saša Pantić sarađuje sa majstorom frule Milinkom Ivanovićem Crnim, koji je pokrenuo školu za štimovanu frulu "Sveti vladika Nikolaj Velimirović". Na tri DVD-ja Ivanović je dao sve važne informacije za učenje sviranja frule, a uz ta tri DVD-ja priložena je frula koju je izradio Saša Pantić. Njihova zajednička namera je da u dijaspori prošire krug onih koji žele da nauče da sviraju frulu.

Na komentar kako postiže sve to uz posao i porodicu, Saša Pantić s osmehom odgovara da su njemu i 24 sata nedovoljna da bi stigao sve da uradi. Zbog toga je stalno u pokretu, uvek nešto radi i skoro nikad nema slobodnog vremena.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2016. 21:28
Одувјек је важило правило да је сваки занат пара вриједан......И да свако онај ко зна неки занат има златне руке !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online