Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.11.2017.
00:45
B. Miličić i N. Popović - Vesti A

Nebriga majku oterala u smrt

Zbog vode u plućima, Branka Vujičić (74) iz Kragujevca primljena je u Klinički centar Kragujevac 12. maja ove godine i tamo ostala sve do 19. jula kad je preminula. Njen sin Dejan koji živi i radi u Minhenu je zajedno sa članovima porodice i prijateljima posećivao majku, lekare i medicinsko osoblje.

B. Miličić
Razmišlja o tužbi: Dejan Vujičić

I pored toga što je toliko vremena provela u bolnici, na kraju je neizlečena umrla, a Dejan ni danas ne odustaje od namere da angažuje advokata i ispita sve okolnosti lečenja i stvarni uzrok smrt svoje majke.

- Moja majka nije htela u bolnicu, bojala se odlaska tamo, kao da je slutila da joj se tamo ništa dobro neće dogoditi. Kad je primljena u bolnicu, verovao sam da će joj lekari pomoći. Međutim, ona je svakim danom bila u sve težem stanju. Mesto gde je stavljen dren zbog vode u plućima se inficiralo, a to je zakomplikovalo stanje i ona je dobila gnojnu upalu pluća. Pored toga, dva puta je pala s kreveta. Prvi put nije imala ozbiljnije posledice, ali je drugi put posle pada imala povrede glave, ramena i kuka, pa su joj čak operisali glavu. Uz sve to, zbog pucanja vena je izgubila mnogo krvi, pa smo teškom mukom u bolnici uspeli da dobije krv, a preko Crvenog krsta morali smo da tražimo zamenu za krv koju je dobila u bolnici. Kasnije je moja majka pala u komu i skoro nisam mogao da je prepoznam, da bi pet dana pre svog 75. rođendana umrla u bolnici - priča Dejan Vujičić, vidno tužan, ali i ogorčn zbog svega što se događalo njegovoj majci u Kliničkom centru Kragujevac.

Ne bežimo od odgovornosti

- Mi ne bežimo od naše odgovornosti i ako istraga pokaže da je neko od našeg osoblja neadekvatnim lečenjem ili eventualnim propustima doprineo smrti pacijentkinje, spremni smo da snosimo sve konsekvence koje iz toga proizlaze - za "Vesti" konstatuje prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac, koji se odazvao pozivu našeg lista da zvanično prokomentariše ovaj slučaj.

Stalo nam je do istine

- Želim da kažem i ovo: ukoliko sin preminule pacijentkinje ne bude zadovoljan nalazima stručnih komisija koje smo angažovali, pozivam ga da protiv nas podnese i krivičnu prijavu ako sumnja da smo njegovu majku neadekvatno lečili i na neki način doprineli njenoj smrti. Nama se godišnje dese ovakva tri do četiri slučaja: nekada smo krivi, nekada ne, ali je meni kao direktoru stalo da se istina sazna, ma koliko ona bila bolna, prvenstveno da bismo ubuduće izbegli slične situacije - kaže Sazdanović.

Prema njegovim rečima, već je formirana unutrašnja komisija za stručni nadzor, koju čine četiri-pet lekara specijalista i koji - radi objektivnosti svojih zaključaka - nisu ni na koji način bili uključeni u proces lečenja pokojne Branke Vujičić. Takođe, biće angažovan i "spoljni stručni nadzor" što, prema rečima prof. dr Sazdanovića, znači da će ovaj slučaj ispitati i svoj sud, na osnovu priložene dokumentacije, doneti kolege iz nekog drugog kliničkog centra u Srbiji.

S druge strane, Dejan Vujičić ističe da ga grize savest zbog tuđe nebrige, odnosno neadekvatnog lečenja njegove majke. Od svoje sestre i brojnih prijatelja i rodbine, koji su posećivali njegovu majku, čuo je da su i oni doživeli njen boravak u bolnici s osećajem da joj nije pružena adekvatna ni blagovremena pomoć.

Privatna arhiva
Čekamo izveštaje: Prof. dr Predrag Sazdanović

Nemar ili "neželjeni događaj"

Među tim ljudima ima i onih koji su iz medicinske struke i veoma dobro znaju šta i kako treba da se čini sa pacijentom kao što je bila Branka Vujičić.

- Razgovarao sa lekarimaa iz Kliničkog centra Kragujevac, ali i iz okoline, konkretno Lapova, i oni su mi poznajući celu situaciju oko moje majke i njenog boravka u bolnici rekli da nije lečena na pravi način. Mene je zaprepastilo saznanje, pored činjenice da je tamo bila dva meseca i 10 dana, da je dva puta padala sa kreveta, kao da niko o njoj nije vodio računa - ističe Vujičić.

- Zaista ne mogu da komentarišem navode vašeg sagovornika koji su rekla-kazala. Jeste činjenica da je pokojna pacijentkinja doživela dva takozvana neželjena događaja, odnosno da je zadobila dve povrede tokom boravka u našoj ustanovi. Prvi pad je prošao bez ozbiljnijih posledica, a zbog drugog je morala da bude operisana. U ovom trenutku ne mogu da kažem da li smo mi za to krivi, moramo da sačekamo da komisije završe svoj deo posla i o svemu daju stručno mišljenje - ističe prof. dr Sazdanović.

Nekorektno ponašanje

Dejan Vujičić kaže da ga je zabolelo nekorektno ponašanje lekara i jednog dela medicinskog osoblja koji su trebalo da brinu o njegovoj majci. Kada je saznao za neadekvatno pruženu pomoć i padanje s kreveta, on je pokušao da razgovara sa lekarima i medicinskim sestrama. Umesto da sazna punu istinu o svemu, doživeo je da su se lekari i sestre svađali s njim, galamili na njega i pokušali da negiraju ono što je bilo očigledno, a to je nebriga i nepravovremeno i neefikasno lečenje. Onog časa kada im je rekao da samo hoće istinu o uzrocima majčine smrti i zašto nije lečena na pravi način, pitali su ga šta hoće, pobijali sve ono na šta je ukazivao, a na kraju rekli su mu da može da se žali.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online