Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.07.2016.
06:16
Vesti A

Narodna verovanja na Petrovdan: Evo šta danas nikako ne sme da se radi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom - Petrovdan. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

wikipedia.org/Ghirlandajo
Sveti Petar

Sveti apostol Petar (u bukvalnom prevodu kamen, stena) pominje se kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika, a reči: "Ti si Hristos, Sin Boga živoga", zapisane u jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje, pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama. Hristos mu je odgovorio: "Ti si Petar i na tom kamenu sazidaću crkvu svoju".

Predanje još kaže da je Sveti apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi od svih Hristovih učenika, iskazao i izrazio nepokolebljivu veru u Isusa Hrista i njegovu misiju.

Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao: Saborne Petrove poslanice, koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista.

Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od najvećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve. Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana.

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica. Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se okuplja narod, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simbolično podseća na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Na Petrovdan se ne radi u polju

Na Petrovdan se ne radi u polju, a naročito se ne uprežu konji u kola. Običaj kod Srba, posebno u Vojvodini, da do Petrovdana ne smeju da se peku jabuke sečene nožem, a nije dozvoljeno ni igranje sa jabukama. Verovalo se da će u tom slučaju, padati krupan grad i uništiti useve. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan se ujutru jabuke daruju susedima za dušu umrlih, a u nekim krajevima se jabuke nose u crkvu na osvećenje. Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".


 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2016. 08:06
Нек наша часна вера све злотворе отера наши ставови су јасни боримо се за крст часни слави и пренеси на сина прекрсти се уз чашу вина јер док је нас Срба и Србије дух православља да се вије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online