Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2016.
14:23
B92 A

Uzori srednjoškolcima u Srbiji su Đoković, Šešelj, Karleuša...

Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umetnici i sportisti.

Tanjug/AP
Najveći uzor srpskoj omladini: Novak Đoković

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za EXIT fondaciju, u okviru projekta "Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope" (OPENS), pokazalo je podjednako zabrinjavajuće, ali i neke ohrabrujuće rezultate.

Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji! Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je naš sportista Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin.

Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova, Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koju. Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.

- Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je EXIT Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se večeras dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo da uputimo jasnu poruku i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi ove teme i nadjačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja - naveo je direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Istraživanje prati ključne oblasti projekta OPENS: Uzori, informisanost, socijalno preduzetništvo bezbednost, volonterizam i interkulturalizam mladih.

Nezaposlenost najveći problem

Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost. Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost. Posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije donela je tema Socijalno preduzetništvo mladih.

Kao asocijaciju na reč "Srbija" mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.

Novac, "veze" i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni. Na pitanje da procene ko su njihovim vršnjacima najčešći uzori, najčešći odgovori mladih su starlete, zvezde "reality" programa i ličnosti sa estrade, a zatim slede narodni pevači, kriminalci i mafijaši, a potom i sportisti.

Značajnom procentu mladih je potpuno svejedno gde će se zaposliti. Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim. Većina učenika i veliki deo studenata nikad nije volontiralo, zbog, kako se uglavnom navodi, nedostatka vremena

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online