Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.04.2016.
21:12
V. Đokić - Vesti A

Dijasporo, pomozi!

Očna klinika iz Beograda čiji lekari godišnje operišu 8.500, a pregledaju 80.000 pacijenata iz svih krajeva bivše Jugoslavije i sa Balkana radi u veoma teškim uslovima. Krov stare zgrade prokišnjava, a u čekaonicama svakodnevno satima bez ventilacije na pregled čeka po nekoliko stotina pacijenata.

V. Sekulić
Donatori da kontrolišu: Prof. dr Milenko Stojković

Zahvaljujući donatorskim sredstvima koja su obezbedili uprava Klinike za očne bolesti i Kancelarija Kliničkog centra Srbije na čelu sa profesorom dr Milenom Jauković sređen je deo nus prostorija ali još 38 toaleta i kupatila čeka na adaptaciju. Profesor doktor Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti apeluje na ljude iz dijaspore da i ovoga puta pomognu.

- Srpska dijaspora pre svega iz Severne Amerike (SAD i Kanada) već je mnogo pomogla sadašnjoj upravi klinike i donirala 40 kompjutera, štampača i desetak čitača elektronskih kartica da bi krajem ove godine dobijanjem i odgovarajućeg softvera klinika mogla da se kompjuterizuje jer je do sada administrativno funkcionisala kao u 19. veku. Dijaspora je pomogla i da se leče mnogi srpski pacijenti posebno u doba sankcija - kaže profesor Stojković.

KLINIČKI CENTAR SRBIJE

11000 BEOGRAD

PASTEROVA 2

          INSTRUCTION FOR PAYMENT IN FAVOUR OF CLINICAL CENTER                                                       OF SERBIA

                                                    EUR

Intermediary 56a: DEUTDEFF (DEUTSCHE BANK AG,FRANKFURT)

Account No.57a:/SWIFT CODE/    NBSRRSBG( NARODNA BANKA SRBIJE,                                                              SRBIJA,BEOGRAD) КRALJA PETRA 12

Beneficiary Customer 59:     IBAN CODE RS35908504100000045389

                                             01-504100-100000453

                                             ZU KLINIČKI CENTAR SRBIJE

                                             PASTEROVA 2 11000 BEOGRAD

FILED 70:                             DETAILS OF PAYMENT I ŠIFRA PLAĆANJA

                                             802-DONACIJA

Pomagala i crkva

- Srpska pravoslavna crkva iz dijaspore donacijama potrošnog materijala pomogla je za operacije katarakte. Moj kolega iz dijaspore Dr Milić uspešno je operisao oba oka patrijarha Pavla tokom sankcija, a dr Janićijević je donirao brojnu medicinsku literaturu ne samo očnim lekarima već gotovo svim medicinskim specijalistima na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu ističe Stojković i dodaje:

- Poslednjih godina su nam dva lasera donirali i mormoni sa sedištem u Solt Lejk Sitiju, a nešto i domaći uvoznici farmaceutskih i hirurških proizvoda. Na sreću pre godinu i po sa 40 odsto sredstava od Ministarstva zdravlja i 60 sredstava od Blic fonadacije, skupljanjem priloga od građana preko Prve televizije i emisije novinara Ivana Ivanovića, te donacijom kompanije Stada (Hemofarm Vršac) završena je rekonstrukcija i proširenje dečjeg odeljenja koje je od nehumanog izgleda sada možda najbolje arhitektonski organizovano dečje odeljenje u Evropi. Sada nam je pod hitno potreban dijagnostički ultrazvuk sa sondom koji košta 16.000 evra.
Nadamo se da ćemo makar približno srediti prostor i za odrasle pacijente, a sledeće godine očekujemo sredstva za gradnju dodatnih prostora za čekaonice za odrasle i za drenažu jer se vlaga decenijama pojavljuje u zidovima stare zgrade.

Direktor nosio bolesnike

- Ambulantni deo klinike radio je bez lifta. Operacione sale se nalaze na trećem nivou, pa sam sa sestrama i lekarima nepokretne pacijente nosio preko stepeništa. Radili smo kao u ratnim uslovima. Našim zalaganjem od sredstava koja donira država kupićemo lift - veli profesor Stojković.

Kontrola

Profesor Stojković ističe da je pod hitno potrebno sređivanje i ugradnja novih vertikala kanalizacije i vodovoda u dva od tri krila klinike. U srednjem krilu gde je dečje odeljenje jedino je postavljen novi krov koji je neophodan i nad preostala dva krila zgrade uz izlivanje betonskih ploča na mestu sadašnjih propalih tavana.

Direktor Stojković bi voleo da donatori sami formiraju tročlanu komisiju koja bi pratila tok novca koji se ulaže u kliniku od strane donatora iz dijaspore i koja bi, zatim, pratila efekte donacija.

- Poštovani građani Srbije, braće i sestro Srbi i Srpkinje iz dijaspore, mislim da je moguće i u Srbiji čisto i bez interesa sa malim ulaganjima poboljšati zdravstvenu zaštitu. Nažalost, često su nadanja naših građana iz dijaspore koji su donirali sredstva bila izneverena na različite načine. Ali ja verujem da nije sve izgubljeno i da možete sami da kontrolišete kuda vaše donacije odlaze te da se osetite i bolje kada gradite bolnice. Setite se Svetog Save i njegovog odnosa prema bolnicama i školama isto kao prema crkvama - piše na kraju apela profesora doktora Milenka Stojkovića, direktora Klinike za očne bolesti iz Beograda.

Istorijat

Očna klinika iz Beograda osnovana je 9. jula 1921. godine, a Medicinski fakultet godinu dana ranije, a osnovali su ga profesori doktori: Milan Jovanović Batut, Đorđe Jovanović i Đorđe Nešić.
- Tokom svoje istorije klinika je vodila borbu za uspešno lečenje očnih bolesti od beba do penzionera - kaže profesor Stojković.

Povlastice dijasporcima

Direktor Klinike za očne bolesti profesor Stojković, želi da inicira formiranje Odbora za pomoć u lečenju. Naši sunarodnici iz dijaspore imali bi neke povlastice na državnim klinikama u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online