Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
00:11
A. Krasojević - Vesti A

Omaž prvom ambasadoru

U Domu Jevrema Grujića u Beogradu , ministra pravde u prvoj vladi kneza Mihaila, koji se bavio i diplomatijom, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova na čelu sa dr Ljiljanom Nikšić, održana je prigodna svečanost na kojoj su potpisana dva protokola o saradnji i prijateljstvu između društva srpsko-švajcarskog prijateljstva i kulture "Dr Arčibald Rajs", koje zastupa Zvonimir Jovanović, koji je i predsednik SKS-a i Doma Jevrema Grujića koga je zastupao direktor Nikola Tomašević, čime je simbolično počela godišnjica obeležavanja 100 godina od uspostavljanja prve srpske ambasade u Bernu i imenovanje prvog srpskog ambasadora u Švajcarskoj dr Slavka Grujića.

Zvonko Jovanović uručuje Ukaz o postavljenju prvog ambasadora dr slavka Grujića Lazaru Šećeroviću

Potpisan je i protokol o prijateljstvu između društva srpsko-švajcarskog prijateljstva i kulture "Dr Arčibald Rajs" iz Švajcarske koji je potpisao Zvonimir Jovanović i društva srpsko-japanskog prijateljstva, koga je zastupao Tadaši Nagai, bivši ambasador Japana u Srbiji i počasni građanin Beograda.

Dobrodošlicu prisutnima poželeo je jedan od osnivača muzeja i potomaka Jevrema Grujića, Lazar Šećerović, istakavši veliku zahvalnost Ministarstvu inostranih poslova i dr Ljiljani Nikšić, inicijatoru ovog događaja.

Gosti iz Švajcarske sa Ljiljanom Nikšić

Nakon toga Domu Jevrema Grujića uručen je Ukaz o postavljenju dr Slavka Grujića za prvog srpskog ambasadora Kraljevine Srbije u Švajcarskoj (poklon poster na tri jezika), a uručio ga je Zvonimir Jovanović predsednik čelne organizacije Srba u Švajcarskoj(SKS).

Prisutnima se obratio i episkop austrijsko-švajcarski Andrej i naglasio.

- Moje srce je puno radosti jer srpski narod pokušava da zbije svoje redove i da zajednički pod jednim krovom svedoči o lepim vrednostima koje krase naš srpski rod.

- Drago mi je što je došlo do saradnje sa Domom Jevrema Grujića kao i društva srpsko-japanskog prijateljstva, i što smo baš iz ove kuće, koja je pretvorena u velelepni muzej, otpočeli obeležavanje 100 godina srpske diplomatije u Švajcarskoj - veli Zvonimir Jovanović.

Stojan Stevanović predsednik udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj pozvao je prisutne da 3. i 4. juna dođu na sajam privrednika koje ovo udruženja organizuje.

- Srećan sam što je jedan deo srpske istorije ugledao svetlost dana, impresioniran sam ovom kućom koja je svedok istorije, umetnosti, ali i diplomatije i avangarde koja se ne vezuje samo za jednu uglednu beogradsku porodicu, već nam otkriva kako se živelo u srpskoj prestonici krajem 19. veka rekao je za "Vesti" Zoran Jovanović.

Deo kuće Jevrema Grujića


Skupu se obratio i Filip Pikapjetro počasni predsednik društva "Arčibalds Rajs".

Mr Živko Marković je Tadašiju Nagaiju, bivšem ambasadoru Japana u Beogradu uručio knjigu o Arčibaldu Rajsu štampanu na ćirilici.

Prisutne je pozdravio Bari Lituhi profesor sa državnog Univerziteta u Njujorku, koji je učinio mnogo na očuvanju sećanja na stradanje Srba u Jasenovcu.

Važni datumi

Dr Ljiljana Nikšić je kazala da je ova svečanost za njih u diplomatiji veoma važna jer govori o jednom periodu vrhunske srpske diplomatije, a dr Slavko Grujić, prvi srpski ambasador u Bernu je bio vrhunski diplomata. Treba da znamo o sebi i da učimo kroz ovakve događaje i važne datume - kaže Nikšić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online