Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.03.2016.
01:14
D. Dekić - Vesti A

Umorna od traganja za istinom

Mila Đinđić, majka ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića preminula je u noći između nedelje i ponedeljka u 84. godini, dva dana posle 13-godišnjice od atentata na Đinđića. Otišla je, a da nije ostvarila jedinu misiju koja ju je, kako je rekla posle tragedije, držala u životu - da otkrije pravu istinu o ubistvu svog sina.

Neutešna majka: Mila Đinđić na sinovljevom grobu

Prvih godina se, kako je svojevremeno otkrila "Vestima", uzdala da će uz pomoć "velikog prijatelja njenog sina" doći do pune i prave istine o političkoj pozadini atentata, ne želeći da kaže o kome je reč. Pomaka u istrazi, međutim, nije bilo, pa je 2007. godine kada su izrečene kazne dvanaestorici optuženih pripadnika zemunskog klana, Mila Đinđić je razočarano izjavila:

- Maksimalna kazna je preblaga, jedina prava je da vise na Terazijama. Oni će da žive i dalje, a mog sina, koga su ubili, ovde više nema - rekla je ona.

Suđenje je pratila samo na početku procesa. Nije bila ni na izricanju kazni, jer, kako je navela, nije doprinelo otkrivanju istine. Nije, međutim, digla ruke i sa ćerkom Gordanom Filipović, uz pomoć advokata Srđe Popovića podnosila je prijave protiv političara. U novembru 2010. godine podnešena je prijava protiv bivšeg premijera Vojislava Koštunice, jer nije sprečio pobunu "crvenih beretki" 2001. godine koja je, kako je rekao Popović, bila uvod u ubistvo Đinđića.

Živela u staračkom domu

Mila Đinđić je do kraja 2013. godine deo vremena provodila u stanu u Beogradu, u ulici koja nosi ime njenog ubijenog sina, a deo u svojoj kući u selu Prekopuce nadomak Prokuplja. Imala je stalnu policijsku pratnju. Krajem 2013. godine je izrazila želju da bude prebačena u dom za stare Medmaris u Jajincima, odakle je zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačena na VMA, gde je i preminula.

Krajem 2011. podnešena je i prijava protiv lidera Nove Srbije Velimira Ilića i bivšeg potpredsednika Vlade Nebojše Čovića, zbog sumnji za podstrekivanje na krivično delo ubistva. Umorna od godina i traganja za istinom pre dve godine kada su četiri poslanika Evropskog parlamenta tražila da se Srbija tokom pregovora o pridruživanju uslovi rasvetljavanjem političke pozadine ubistva Đinđića, Mila Đinđić je kazala da više ne veruje da će ikada istina izaći na videlo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online