Utorak 15.03.2016.
01:14
D. Dekić - Vesti

Umorna od traganja za istinom

Neutešna majka: Mila Đinđić na sinovljevom grobu

Prvih godina se, kako je svojevremeno otkrila "Vestima", uzdala da će uz pomoć "velikog prijatelja njenog sina" doći do pune i prave istine o političkoj pozadini atentata, ne želeći da kaže o kome je reč. Pomaka u istrazi, međutim, nije bilo, pa je 2007. godine kada su izrečene kazne dvanaestorici optuženih pripadnika zemunskog klana, Mila Đinđić je razočarano izjavila:

- Maksimalna kazna je preblaga, jedina prava je da vise na Terazijama. Oni će da žive i dalje, a mog sina, koga su ubili, ovde više nema - rekla je ona.

Suđenje je pratila samo na početku procesa. Nije bila ni na izricanju kazni, jer, kako je navela, nije doprinelo otkrivanju istine. Nije, međutim, digla ruke i sa ćerkom Gordanom Filipović, uz pomoć advokata Srđe Popovića podnosila je prijave protiv političara. U novembru 2010. godine podnešena je prijava protiv bivšeg premijera Vojislava Koštunice, jer nije sprečio pobunu "crvenih beretki" 2001. godine koja je, kako je rekao Popović, bila uvod u ubistvo Đinđića.

Živela u staračkom domu

Mila Đinđić je do kraja 2013. godine deo vremena provodila u stanu u Beogradu, u ulici koja nosi ime njenog ubijenog sina, a deo u svojoj kući u selu Prekopuce nadomak Prokuplja. Imala je stalnu policijsku pratnju. Krajem 2013. godine je izrazila želju da bude prebačena u dom za stare Medmaris u Jajincima, odakle je zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačena na VMA, gde je i preminula.

Krajem 2011. podnešena je i prijava protiv lidera Nove Srbije Velimira Ilića i bivšeg potpredsednika Vlade Nebojše Čovića, zbog sumnji za podstrekivanje na krivično delo ubistva. Umorna od godina i traganja za istinom pre dve godine kada su četiri poslanika Evropskog parlamenta tražila da se Srbija tokom pregovora o pridruživanju uslovi rasvetljavanjem političke pozadine ubistva Đinđića, Mila Đinđić je kazala da više ne veruje da će ikada istina izaći na videlo.

2024 © - Vesti online