Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
21:30
D. N. Petrović - Vesti A

U susret jubileju manastira Mileševa: Put do Savinih isposnica

Isposnice Svetog Save, uklesane u litice starog grada Mileševca, na čijem vrhu dominira srednjovekovna tvrđava, Nemanjića zadužbina, uskoro će biti dostupne svim vernicima i turistima koji posećuju manastir Mileševu i njegovu okolinu.

D. N. Petrović
Tvrđava-grad Mileševac

Sadašnja strma, uska i opasna staza do Savinih isposnica, klesana rukama strpljivih i poznatih monaha, biće ograđena, popločana i proširena sa 70 na 140 centimetara, na nekoliko mesta biće postavljene "osmatračnice" sa kojih će manastir Mileševa videti kao na dlanu. Radovi se izvode u sklopu priprema za 800. godišnjicu Mileševe koja će nizom svečanosti biti obeležena 2019. godine.

Izgradnja staze i "vidikovaca" radiće se po projektu prijepoljskog Zavoda za projektovanje, pod budnim okom stručnjaka dva republička Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i sredstvima Ministarstva turizma. Radovi, vredni 12 miliona dinara, povereni su Jedinstvu iz Užica.

D. N. Petrović
Ovako će izgledati galerija ispred isposnica

- Skoro vertikalne stene iznad trase staze, u dužini 200 metara, nametnule su nam, kao najpreči zadatak, bezbednost posetilaca. Najveći deo konstrukcije zaštitne ograde, vidikovca i natkrivenih galerija biće od drveta, staze ćemo popločati kamenim i drvenim talpama i sve će se uklopiti u ambijentalnu celinu i ničim neće remetiti ovo kultno mesto i okolinu, prirodnog rezervata, kanjona Mileševke - ističe Alija Iglica, arhitekta prijepoljskog Zavoda za urbanizam.

Direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica naglašava da su u planu i drugi radovi koji će, pre proslave velikog jubileja Mileševe, "otvoriti" sve lepote celog kompleksa drevnog manastira.

U planu je sanacija puta od džamije u Hisardžiku do staze i puta prema zidinama tvrđave. Neophodno je da, u okviru priprema za obeležavanje velikog jubileja Mileševe, uradimo i projekat zaštite Savinih isposnica u kojima su nekada monasi prepisivali knjige, potrebno je obaviti pripreme za početak arheoloških istraživanja i restauratorsko-konzervatorske radove na lokalitetu Mileševac - ističe Pušica.

- Grad-tvrđava Mileševac najverovatnije je sazidan nakon 1219, nakon što je završen manastir Mileševa. Nema preciznih podataka ko ga je i kada sagradio. Grad se prvi put pominje u povelji Alfonsa Petog Aragonskog velikašu Stefanu Kosači 1444. godine. Pretpostavlja se da su Rimljani ovde najpre podigli utvrđenje, kasnije ga je dogradio vlastelin Nikola Altomanović, u vreme Turaka, polovinom 15. veka, deo kamenog utvrđenja je ojačan i ozidan. Sa Mileševca su potom nadzirani karavani trgovaca koji su kanjonom Mileševke jezdili na putu od Carigrada ka Dubrovniku.

Bezbednim pristupom do Savinih isposnica i uređenjem grada-tvrđave Mileševac, manastir Mileševa posećivaće mnogo više turista nego sada, u opštini Prijepolje očekuju značajnije prihode od turizma koji je jedan od aduta ovog dela Srbije.

Pomagali i alpinisti

U Savinim isposnicama, uklesanim u kamene litice, izvire voda koja, po mišljenju monaha i lokalnog stanovništva, poboljšava vid, pa je i to razlog što su se mnogi do sada upuštali u "avanturu" i do pećina stizali uskom i opasnom kamenom stazom. Neki su ostajali da "vise" na liticama, pa su morali da ih spasavaju i alpinisti. Kad budu završene pešačke staze i vidikovci, a isposnice istražene i konzervirane do njih će bezbedno moći da dođu i starije osobe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online