Sreda 27.01.2016.
21:30
D. N. Petrović - Vesti

U susret jubileju manastira Mileševa: Put do Savinih isposnica

D. N. Petrović
Tvrđava-grad Mileševac

Sadašnja strma, uska i opasna staza do Savinih isposnica, klesana rukama strpljivih i poznatih monaha, biće ograđena, popločana i proširena sa 70 na 140 centimetara, na nekoliko mesta biće postavljene "osmatračnice" sa kojih će manastir Mileševa videti kao na dlanu. Radovi se izvode u sklopu priprema za 800. godišnjicu Mileševe koja će nizom svečanosti biti obeležena 2019. godine.

Izgradnja staze i "vidikovaca" radiće se po projektu prijepoljskog Zavoda za projektovanje, pod budnim okom stručnjaka dva republička Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i sredstvima Ministarstva turizma. Radovi, vredni 12 miliona dinara, povereni su Jedinstvu iz Užica.

D. N. Petrović
Ovako će izgledati galerija ispred isposnica

- Skoro vertikalne stene iznad trase staze, u dužini 200 metara, nametnule su nam, kao najpreči zadatak, bezbednost posetilaca. Najveći deo konstrukcije zaštitne ograde, vidikovca i natkrivenih galerija biće od drveta, staze ćemo popločati kamenim i drvenim talpama i sve će se uklopiti u ambijentalnu celinu i ničim neće remetiti ovo kultno mesto i okolinu, prirodnog rezervata, kanjona Mileševke - ističe Alija Iglica, arhitekta prijepoljskog Zavoda za urbanizam.

Direktor Muzeja u Prijepolju Slavoljub Pušica naglašava da su u planu i drugi radovi koji će, pre proslave velikog jubileja Mileševe, "otvoriti" sve lepote celog kompleksa drevnog manastira.

U planu je sanacija puta od džamije u Hisardžiku do staze i puta prema zidinama tvrđave. Neophodno je da, u okviru priprema za obeležavanje velikog jubileja Mileševe, uradimo i projekat zaštite Savinih isposnica u kojima su nekada monasi prepisivali knjige, potrebno je obaviti pripreme za početak arheoloških istraživanja i restauratorsko-konzervatorske radove na lokalitetu Mileševac - ističe Pušica.

- Grad-tvrđava Mileševac najverovatnije je sazidan nakon 1219, nakon što je završen manastir Mileševa. Nema preciznih podataka ko ga je i kada sagradio. Grad se prvi put pominje u povelji Alfonsa Petog Aragonskog velikašu Stefanu Kosači 1444. godine. Pretpostavlja se da su Rimljani ovde najpre podigli utvrđenje, kasnije ga je dogradio vlastelin Nikola Altomanović, u vreme Turaka, polovinom 15. veka, deo kamenog utvrđenja je ojačan i ozidan. Sa Mileševca su potom nadzirani karavani trgovaca koji su kanjonom Mileševke jezdili na putu od Carigrada ka Dubrovniku.

Bezbednim pristupom do Savinih isposnica i uređenjem grada-tvrđave Mileševac, manastir Mileševa posećivaće mnogo više turista nego sada, u opštini Prijepolje očekuju značajnije prihode od turizma koji je jedan od aduta ovog dela Srbije.

Pomagali i alpinisti

U Savinim isposnicama, uklesanim u kamene litice, izvire voda koja, po mišljenju monaha i lokalnog stanovništva, poboljšava vid, pa je i to razlog što su se mnogi do sada upuštali u "avanturu" i do pećina stizali uskom i opasnom kamenom stazom. Neki su ostajali da "vise" na liticama, pa su morali da ih spasavaju i alpinisti. Kad budu završene pešačke staze i vidikovci, a isposnice istražene i konzervirane do njih će bezbedno moći da dođu i starije osobe.

2024 © - Vesti online