Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.01.2016.
13:52
b92.net A

Konzul CG: Vrbas da uvede crnogorski jezik

Generalni konzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima Miodrag Kankaraš pozvao je opštinu Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu i naglasio da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi. Crnogorski jezik do sada je uveden u službenu upotrebu samo u opštini Mali Iđoš.

anthrocivitas.net
Crnogorci traže priznavanje maternjeg kao službenog jezika

- Zahtev je obnovljen i računamo da Vrbas, koji apsolutno to zaslužuje, treba da ima u službenoj upotrebi crnogorski jezik. Iz ostvarenja prava na upotrebu jezika, crpe se i druga prava koja su značajna za bilo koju nacionalnu zajednicu - rekao je Kankaraš za novosadski "Dnevnik".

Crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima je drugi po redu u Srbiji, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi te države u Beogradu. 

Miodrag Kankaraš je rekao da su ambicije pojedinih udruženja bile da crnogorski konzulat bude u Vrbasu, mestu Lovćenac ili u Novom Sadu, ali je ekonomski momenat bio presudan jer je konzulat u Sremskim Karlovcima smešten u zgradi Magistrata bez naknade. 

- Po mom mišljenju, nije bitno gde se nalazi, važno je da funkcioniše i to na zadovoljstvo svih, pogotovo nas u konzulatu, a čini mi se i Karlovčana, kao i crnogorske nacionalne zajednice ili iseljenika koji imaju potrebu da u konzulatu završavaju određene poslove - kazao je Kankaraš. 

Prema njegovim rečima, ako se steknu uslovi, u planu je da se otvori odeljenje ili kancelarija generalnog konzulata u Vrbasu, gde će se jednom ili dva puta sedmično primati stranke, čime bi se konzulat približio prostoru gde najveći broj ljudi crnogorske nacionalne zajednice živi, a to su Vrbas, Kula i Mali Iđoš. 

Dodao je da će u budućnosti posebno doći do izražaja ekonomska diplomatija, jer prostora za privrednu saradnju, pogotovo između Vojvodine i Crne Gore, i dalje ima u velikoj meri. 

U Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 38.500 Crnogoraca, od kojih oko 25.000 u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.01.2016. 14:36
Из школе се враћа Стева сав весео путем пева. Уз пут среће бака Јелу: „Ћирилицу знадем целу!” Кући дође, па са врата: „Ћирилицу знадем, тата!” „Све сад, мајко, читам сам, јер од данас и „ш“ знам!” Оком тражи и сестрицу: „Сејо, знадем ћирилицу!” Потом оде до икона, па начини три поклона. Хоће Стева да се јави и захвали Светом Сави. Свети Сава Стеву чује, па се скупа с њим радује: „Српство ми је од сад јаче за још једно вредно ђаче!”
Ponedeljak 04.01.2016. 15:32
Ко је избрисал мој коментар да ми поједе моју столицу а ја понављам мој коментар : Из школе се враћа Стева сав весео путем пева. Уз пут среће бака Јелу: „Ћирилицу знадем целу!” Кући дође, па са врата: „Ћирилицу знадем, тата!” „Све сад, мајко, читам сам, јер од данас и „ш“ знам!” Оком тражи и сестрицу: „Сејо, знадем ћирилицу!” Потом оде до икона, па начини три поклона. Хоће Стева да се јави и захвали Светом Сави. Свети Сава Стеву чује, па се скупа с њим радује: „Српство ми је од сад јаче за још једно вредно ђаче!”
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online