Ponedeljak 04.01.2016.
13:52
b92.net

Konzul CG: Vrbas da uvede crnogorski jezik

anthrocivitas.net
Crnogorci traže priznavanje maternjeg kao službenog jezika

- Zahtev je obnovljen i računamo da Vrbas, koji apsolutno to zaslužuje, treba da ima u službenoj upotrebi crnogorski jezik. Iz ostvarenja prava na upotrebu jezika, crpe se i druga prava koja su značajna za bilo koju nacionalnu zajednicu - rekao je Kankaraš za novosadski "Dnevnik".

Crnogorski konzulat u Sremskim Karlovcima je drugi po redu u Srbiji, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi te države u Beogradu. 

Miodrag Kankaraš je rekao da su ambicije pojedinih udruženja bile da crnogorski konzulat bude u Vrbasu, mestu Lovćenac ili u Novom Sadu, ali je ekonomski momenat bio presudan jer je konzulat u Sremskim Karlovcima smešten u zgradi Magistrata bez naknade. 

- Po mom mišljenju, nije bitno gde se nalazi, važno je da funkcioniše i to na zadovoljstvo svih, pogotovo nas u konzulatu, a čini mi se i Karlovčana, kao i crnogorske nacionalne zajednice ili iseljenika koji imaju potrebu da u konzulatu završavaju određene poslove - kazao je Kankaraš. 

Prema njegovim rečima, ako se steknu uslovi, u planu je da se otvori odeljenje ili kancelarija generalnog konzulata u Vrbasu, gde će se jednom ili dva puta sedmično primati stranke, čime bi se konzulat približio prostoru gde najveći broj ljudi crnogorske nacionalne zajednice živi, a to su Vrbas, Kula i Mali Iđoš. 

Dodao je da će u budućnosti posebno doći do izražaja ekonomska diplomatija, jer prostora za privrednu saradnju, pogotovo između Vojvodine i Crne Gore, i dalje ima u velikoj meri. 

U Srbiji, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 38.500 Crnogoraca, od kojih oko 25.000 u Vojvodini.

2024 © - Vesti online