Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2016.
02:02
Đ. Barović - Vesti A

Dijasporski vez u Petrovcu na Mlavi

Oko 60 članova Srpskog folklornog društva Homolje - Gosau iz Švajcarske novogodišnje praznike proslavili su u otadžbini. Sa zajedničkog slavlja u Petrovcu na Mlavi oni su čitaocima "Vesti" poželeli sve najlepše u Novoj godini i za predstojeći Božić, a dijaspori poručili da nastavi da neguje svoj jezik i običaje.

Uvek složni: Podmladak Homolja

- Možda je za nekoga iznenađenje što smo odlučili da kolektivno proslavimo Novu godinu u otadžbini, ali Homolje krasi porodična atmosfera. Uostalom, nekadašnji igrači sada su roditelji dece koja marljivo igraju u jednoj od postava našeg Društva. To nam je pošlo za rukom tako što smo uvek činili sve da se naša druženja, posebno kada je reč o mladima, nikada ne završavaju sa probama ili nastupima. Uvek smo tu da se jedni drugima nađemo i u dobru i u zlu, pa je tako valjda i bilo logično da organizovano slavimo doček Nove godine u Petrovcu na Mlavi - kaže predsednik SFD Homolje Bojan Fusuljević.

Za uspomenu: Dame iz Homolja

Blagajnik ovog Društva Vojče Ilić dodaje da su doček 2016. prilagodili željama mladih.
- Oko 20 mladih igrača je dobilo svoj, poseban sto, a mi stariji smo uzeli drugi da im ne bismo bili dosadni sa pričom "matoraca" - kaže Ilić.

Fotografije pokazuju da je slavlje bilo za pamćenje, baš kao što će Društvu biti upravo ova godina. Naime, Homolje 26. novembra proslavlja vredan jubilej - 20 godina postojanja.
Za te dve decenije kroz Društvo je prošlo oko 500 igrača, a trenutno je aktivno 80 igrača od sedam do 22 godine.

Vojče Ilić i Bojan Fusuljević

- Mada se nikada nismo okitili najznačajnijim priznanjem, kao što je titula Evropske smotre srpskog folklora, uvek smo u samom vrhu i redovni smo učesnici ovog prestižnog takmičenja. Naravno, kada se vredno trenira, a aktivnosti Homolja traju tokom cele godine, i nagrade stižu kao rezultat takvog rata, pa smo dobitnici više prestižnih priznanja na takmičenjima po Švajcarskoj - ističe Fusuljević.

Ilić dodaje da im to polazi za rukom domaćinskom raspodelom novca članova.

- Centralna proslava 20. rođendana planirana je u velikoj opštinskoj sali Gosaua, a sem bogatog kulturno-umetničkog programa želimo da tada prikažemo i dokumentarni film u kome ćemo se svi prisetiti svih onih lepih trenutka kroz koje smo prošli za ovo vreme - kaže Ilić.

Gosti u "Šarenici"

Članovi SFD Homolje - Gosau dolazak u otadžbinu iskoristili su i da pokažu svoj raskošni talenat. Najpre su gostovali u "Žikinoj šarenici", a zatim su i svoje umeće prikazali na finalnoj Smotri takmičenja sela u Melnici kod Petrovca - manifestaciji koja u Srbiji postoji već 55 godina.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online