Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.12.2015.
11:13
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Koliko često plaćate i preko 30% više samo da biste kupili markiran proizvod?

Potrošači često odlučuju da plate više kako bi kupili proizvode poznatih kompanija jer su uvereni da je razlike u ceni odraz razlike u kvalitetu. Međutim, to je često potpuno pogrešno. Na policama se pored proizvoda u ambalaži poznatih proizvođača često kriju isti ti proizvodi sa znatno nižom cenom, ali u pakovanju označenom trgovinskom markom.

Na primer, kako piše Potrošački savetnik, voćni jogurt koji se prodaje pod proizvođačkom markom Dukat na svojoj ambalaži ima iste podatke kao i Premia voćni jogurt. I jedan i drugi jogurt imaju u kaloriju istu energetsku vrednost. U gram su iste količine proteina, ugljenih hidrata i masti. Čak je i proizvođač isti - Somborski Somboled. Jedino što se izgleda razlikuje jeste cena.

Zadovoljstvo da pijete šumski voćni jogurt iz ambalaže na kojoj piše Dukat košta čak dvadeset dinara više nego ako pijete jogurt iz ambalaže na kojoj piše Premia. Predstavnici Somboleda nisu odgovorili na naše pitanje u čemu je razlika između ova dva proizvoda i zašto bi potrošači trebalo da kupe jogurt u skupljem Dukat pakovanju.

Ovakvih i sličnih primera ima puno. Po podacima sa pakovanja izgleda da su Karneks pasulj sa kobasicom i K plus pasulj sa kobasicom u stvari isti proizvod. I jedan i drugi pasulj proizvodi Karneks.

Iz kompanije Karneks smo dobili odgovor na naše pitanje što bi potrošači trebalo da kupe pasulj u Carnexovom pakovanju, iako je skuplji nego pasulj u ambalaži robne marke K plus:

- Carnex ima 19 različitih ukusa gotovih jela i višegodišnji je lider na tržištu u ovom segmentu, što je dovoljan razlog da potrošači ostanu verni našem brendu - rečeno nam je od strane kompanije Karneks.

Ovo sigurno nije dovoljan razlog da neko plaća više isti proizvod samo da bi na pakovanju pisalo Karneks, pa smo pitali i u čemu je razlika između ta dva proizvoda.

youtube.com
 

U Karneksu nam je odgovoreno: "Razlika između Karneks pasulja sa kobasicom i K Plus pasulja sa kobasicom koji proizvodi Karneks jeste u recepturi i načinu pripreme“.

Bilo bi zanimljivo saznati koja je tačno razlika u recepturi kad su sastojci, bar po onome što je navedeno na ambalaži isti. Čak je i redosled navođenja sastojaka na oba pakovanja potpuno isti. Takođe, bar po nama je i ukus i jednog i drugog pasulja isti.

Karneks nije jedini poznati proizvođač mesnih prerađevina koji proizvodi proizvode za trgovinske lance. Zlatiborac proizvodi čajnu kobasicu za DIS koja se prodaje pod robnom markom Dobro. Kad smo zatražili da nam nadležni u Zlatiborcu objasne u čemu je razlika između ta dva proizvoda, dobili smo praktično isti odgovor kao i iz Karenska. Kako je navedeno u odgovoru Zlatiborca:

"Osnovna razlika između ova dva proizvoda je u proizvođačkim recepturama. Specifikacije i recepture za proizvodnju Dobro čajne kobasice su izrađene u dogovoru sa tehnolozima trgovinskog lanca DIS, dok je receptura Zlatiborac čajne kobasice strogo diktirana od strane tehnologa iz naše kompanije."

Baš kao i u slučaju Karneksa, i na amabalažama Dobro i Zlatiborac čajnih kobasica je navedeno da se proizvod sastoji tačno od istih sastojaka koji su takođe navedeni istim redosledom. Onima koji izdvajaju više kako bi kupili Zlatiborac čajnu ili kulen, ostaje da se nadaju da u tim proizvodima ima više skupih sastojaka.

youtube.com
 

Uskoro potrošači neće tako lako moći da pronađu informaciju da i najugledniji proizvođači skupih proizvode prodaju svoje proizvode po znatno nižim cenama ali pod drugim imenom.

Zbog usklađivanjem domaćih i Evropskih propisa našim Zakonom o trgovini je ukinuta obaveza da na proizvodu piše ko ga je proizveo. Po tom zakonu proizvođač je definisan kao:

"Pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje izrađuje proizvod ili se u tom svojstvu predstavlja stavljanjem na proizvod svog poslovnog imena, imena ili naziva, žiga, ili druge prepoznatljive oznake ili načina".

Ovo znači da će umesto imena proizvođača, na mnogim proizvodima biti istaknuto samo ime trgovinskog lanca. Jasno je da je tako potrošačima uskraćena važna informacija, a proizvođačima poput Zlatiborca je omogućeno da grade imidž kompanije koja proizvodi samo vrhunske proizvode po isto tako vrhunskim cenama, iako se u realnosti bavi i proizvodnjom jeftinih varijanti svojih proizvoda.

Potrošačima u ovom trenutku jedino ostaje da pažljivo upoređuju deklaracije jeftinijih i skupljih proizvoda kako ne bi došli u situaciju da plaćaju i preko 30 posto više samo zato što je na ambalaži naziv uglednog proizvođača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online