Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.09.2015.
14:42
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Da li je akcijska cena zaista najniža?

Prilikom planiranja veće kupovine, kupci često prate akcije koje reklamiraju trgovinski lanci smatrajući da će kupovinom po akcijskim cenama uštedeti nešto novca. Međutim, kupovina proizvoda na akciji nije uvek i najpovoljnija kupovina.

Kreatori sajta Cenoteka pokrenuli su android aplikaciju preko koje možete da se informišete o tome kako se kreću cene u više trgovinskih lanaca. Ognjen Grbović iz Cenoteke kaže za Potrošački savetnik da se cene mogu uporediti preko takozvanog bar kod skenera.

- Bar kod skener pruža potrošačima mogućnost da na licu mesta u trgovinskom objektu vide da li je uzeti proizvod zaista povoljan ili ne zato što skeniranjem bar koda izlaze cene u svim trgovinskim lancima koje sajt cenoteka.rs prati - kaže on.

Preko ove aplikacije moguće je i ukucati ime proizvoda i videti kolika je njegova cena u supermarketima Maxi i Idea, lancima marketa DIS, Roda i hipermarketu Tempo. Ognjen Grbović navodi da potrošači mogu da budu zavedeni akcijama koje reklamiraju marketi jer, kako tvrdi, "neretko se dešava da je cena nekog proizvoda u nekom trgovinskom objektu koja je na akciji skuplja nego u nekom drugom trgovinskom objektu".

youtube.com
 

Da akcijska cena nije uvek i najniža cena uverili smo se kada smo otišli u obližnje supermarkete Idea i Maxi. Idea je oglasila da Milka čokolada sa keksom može da se kupi po akcijskoj ceni od 99,99 dinara, dok isti artikal u susednom Maksiju košta 20 dinara manje. Ovakvo oglašavanje akcija nije u suprotnosti ni sa Zakonom o zaštiti potrošača, ni sa Zakonom o oglašavanju jer ovim propisima nije utvrđeno da akcija znači isto što i najniža cena na tržištu.

Naravno, praćenje akcija nekada zaista može da uštedi novac. Kako stoji na sajtu Cenoteke, akcijska cena jednog kilograma slanine Zlatiborac u Ideji je oko 800 dinara niža od redovne cene ovog proizvoda u Maksiju.

Cenoteka aplikacija može da se preuzme besplatno sa sajta cenoteka rs. Potrošačima koji nemaju android telefon uvek ostaje mogućnost da pre kupovine, kod kuće provere gde su pojedini artikli najjeftiniji. Značajne uštede mogu da se ostvare pri kupovini skupljih proizvoda. Poređenjem cena praška za pranje veša lako može da se vidi da se cene razlikuju i do više stotina dinara.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online