Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2015.
05:14
A. Vučićević - Vesti A

Država štedi na ishrani 16 đaka

Nakon što je nedavno Ministarstvo prosvete ukinulo obrazovanje dečaku Despotu Laziću iz Bajine Bašte, nedavno se "proslavilo" sa još jednim skandaloznim potezom - đacima škole u Jabuci kod Prijepolja, koja radi kao istureno odeljenje OŠ "Mihailo Baković" u Seljašnici, ukinulo je kuhinju!

Uskraćuju deci: Zar nemaju pravo da pojedu nešto toplo

Iako tu školu, do koje iz okolnih sela pešače po šest i više kilometara, pohađa šesnaestoro dece, Ministarstvo ne smatra da je ikome od njih potreban topli obrok.

Direktorka škole Jelena Dragutinović objašnjava za "Vesti" da je kuvarica radila pola norme za platu od 13.000 dinara. Prema pravilniku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, škola može zaposliti radnika u kuhinji sa punom normom samo ako se dnevno u toj ustanovi deli više od 400 obroka.

- U školi u Jabuci kuvarica ne ostvaruje ni 30 posto norme, tako da smo po nalogu Ministarstva bili primorani da ukinemo kuhinju, bez obzira na okolnosti - kaže Dragutinovićeva. Ona dodaje da će škola u saradnji sa roditeljima pokušati da "na neki način" obezbedi obroke za tu decu.

- Ali, zar to treba da bude rešenje? Država ne brine o svojoj deci. Neka smanje platu ministara za stoti deo i eto para za našu i mnoge druge kuvarice - predlaže direktorka. Do sada, deca su pored peciva, mleka i čajeva, u školi dobijala i kuvana jela, a roditelji su za to mesečno izdvajali 1.000 dinara.

Učitelj đaka pešaka Radoman Petrić ogorčen je na Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo (ne) može pomoći

Dragoman Matović, predsednik Mesne zajednice Jabuka, rekao je za "Vesti" da se škola obratila Ministarstvu prosvete, kao i opštinama Prijepolje i Užice.
- Iz Ministarstva su nam odgovorili da ne mogu ni na koji način da nam pomognu. Izgleda da je kod smanjenja broja zaposlenih u prosveti najlakše udariti na najsiromašnije - kaže Matović.

- U našem odeljenju ima i petoro dece predškolskog uzrasta. Oni će i po najvećoj zimi pešačiti, zar nemaju pravo da pojedu nešto toplo?! Da li je za srpski budžet toliko problematično da nahrani šesnaestoro dece - ogorčen je u izjavi za "Vesti" Petrić. On ističe kako su sva deca u odeljenju odlični đaci.

- Iako žive u otežanim uslovima, njima nije teško da uče. A država ih ovakvim postupcima tera da iz njihovih zavičaja odlaze u gradove i onda se čudi što nam sela propadaju - kaže za učitelj Petrić. "Vesti" su od Ministarstva prosvete zatražile objašnjenje, ali odgovor nismo dobili.

Za jedne bazen, drugima ni užina

Petrić smatra da su deca u Beogradu povlašćena u odnosu na onu iz unutrašnjosti.
- Dok se za đake u prestonici organizuje dopunska nastava kineskog i drugih jezika, a časovi fizičkog održavaju i na bazenima, ovde ne mogu deci da obezbede ni užinu - upozorava učitelj i najavljuje peticiju protiv ukidanja đačke kuhinje u Jabuci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online