Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.10.2015.
06:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Neće selo promeniti veru

Jedno pismo i nekolicina meštana privuklo je za 24 sata brojne inostrane i domaće medije, koji bi da saznaju da li celo srpsko selo prelazi u islam! Sve je počelo pismom patrijarhu Irineju, u kome, nekolicina Šopićana traži patrijarhovu pomoć u sprečavanju rušenja seoske crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu...

N. Jojić
Crkva kamen razdora između paroha i meštana

Crkva je oštećena prošle godine, a sveštenik je optužen da iz nekog razloga neće da je popravlja, nego hoće po svaku cenu da zida novu.

- Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše verske objekte, da kao naši stari mučenici čuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista samo u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu - navodno piše u pismu patrijarhu.

Tragom pisma reporterska ekipa "Vesti" posetila selo Šopić kod Lazarevca. Miran i radan narod u čudu, a za pismo su saznali od novinara. Krste se i sležu ramenima.

Neslana šala

"Rođena sam u Šopiću i ta neslana šala da će celo selo da preći u islam ako se zida nova crkva teška je glupost. Ko može da priča u u ime celog sela? Moliću se u našoj pravoslavnoj crkvi kao i do sada, a rešenje će se naći. Celo selo veruje crkvenom odboru i šefu MZ", kaže 38-godišnja Marina Mikić.

- Čak i ako je dobra namera, pretnja je pretnja, a ova je još i pogana! Ko će od nas da pređe u islam, niko! Pravoslavac sam, to su mi bili prađed, đed i otac i svi preci, a biće i potomci - ljutito kaže 66-godišnji Milan Martinović, dodajući da je seoska crkva stara 150 godina.

Niko u selu nije oduševljen da se gradi nova crkva, a stara ostane kao spomenik.

- Prošlog juna u tornadu je stradala naša seoska crkva baš kao i stotinak kuća. Zvonik s crkve tornado je oduvao k'o od šale. Ipak, nema ni govora da u moje ime, ili bilo čije, neko može da kaže da će selo Šopić pređe u islam! Nadamo se da će naša crkva stara vek i po biti popravljena, a ako ne može, onda će se zidati nova - kaže za "Vesti" Martinović i upućuje nas na paroha Mirka Tešića, koji uz izvinjenje objašnjava da nema blagoslov vladike šumadijskog za razgovor sa medijima i upućuje nas na predsednika MZ sela Šopić, Zorana Petronijevića.

- Odgovoriću na način na isti način, na koji se o našem selu piše: neće selo u zeleno! Kakav islam i da celo selo menja veru, to su gluposti revoltiranog pojedinca. Srpska posla, mada jeste crkva u teškom stanju - kaže predsednik MZ Zoran Petronijević i dodaje da je od olujnog tornada prošlo 15 meseci, da je mesna zajednica čekala da Crkveni odbor i Eparhija šumadijska preduzmu korake u saniranju štete na seoskoj crkvi, pa da i sama pomogne koliko može.

N. Jojić
Milan Martinović

- Tako sa Crkvenim odborom i sveštenstvom zajednički i kroz institucije tražimo rešenje. Rešenje je zastalo u Gradskom zavodu za zaštitu. Zato ćemo tražiti sastanak sa gradonačelnikom Beograda, da razgovaramo u relevantnoj instituciji kako bismo što pre rešili problem seoske crkve, jer se sada svi verski crkveni obredi obavljaju u parohijskom domu - kaže Petronijević.

Ipak iz krugova bliskih Crkvenom odboru, reporterska ekipa "Vesti" je saznala da se seoska crkva u Šopiću nalazi na trusnom tlu i da će ona ostati kao spomenik kulture, a da će se nova zidati u blizini, u parohijskom dvorištu.

- Naime, geomehaničko ispitivanje tla, koje je uradilo JPRB Kolubara je potvrdilo da na mestu gde je seoska crkva nije ravnomerno slaganje zemlje i da je to razlog što crkveni zidovi decenijama unazad pucaju. Gradski zavod za zaštitu spomenika je to delimično priznao, ali sada traži da se uradi statika hrama, pa ako se pokaže da je loša situacija, crkva mora da se ruši i zida se nova - kaže naš izvor uz vajkanje da je gradski Zavod za zaštitu spomenika dao predlog Vladi prošlog decembra da hram posvećen Svetom arhangelu Gavrilu stavi pod zaštitu Zavoda, pa je selo u problemu, jer ne sme da popravlja crkvu u naredne tri godine, a ni da zida novu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 19:57
Da vas ne bi zamarali stalnim brisanjem komentara:sve što ste napisali-da tako je!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online