Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.09.2015.
21:21
J. L. Petković - Vesti A

Darovali male Srbe u Albaniji

"Čika Dragoljube, želim da vas zamolim da mi pomognete jer imate veliku pažnju prema meni. Živim u jednom malom selu na Kosovu i Metohiji, u Štrpcu. Odličan sam đak. Ove godine na opštinskom takmičenju iz matematike osvojila sam drugom mesto. Talentovana sam i za šah. Na tom takmičenju osvojila sam treće mesto. Molim vas da mi pomognete tako što ćete mi dati knjige za peti razred osnovne škole i knjige za vežbanje iz matematike. Živim u mnogo teškim uslovima, samo jedan od roditelja radi, a moj otac ima mnogo malu platu. U porodici nas je četvoro. Imam i brata koji polazi u prvi razred osnovne škole, molim vas ako možete i za njega da mi date knjige. Vaša pomoć mnogo znači meni i mojoj porodici."

V. Sekulić, A. Čukić
Stručni saradnik redakcije brine o đacima: Tatjana Karadžin

Ovo je samo jedno od pisama, naslovljeno na direktora Dragoljuba Kojčića, a koje je stiglo ove godine na adresu Zavoda za udžbenike u Beogradu. U toj kući znanja, koja uskoro slavi šest decenija postojanja, diče se da je njihova misija da doprinesu podizanju kvaliteta obrazovanja i razvoju nauke i kulture u Srbiji, izradom udžbenika i modernih nastavnih sredstava vrhunskog kvaliteta, objavljivanjem i promocijom posebnih i značajnih dela iz ove oblasti.

Posebna donacija ove godine otišla je malim Srbima koji žive u Albaniji.

Pomoć gimnazijalki

Ova kuća odlučila je da svake godine pomaže i gimnazijalku Saru Nedeljković, koja bije bitku s nemaštinom. Priča njene tročlane porodica koja živi od skromnih 9.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka dirnula je mnoge, ali je Zavod odmah ponudio konkretnu pomoć

- Mislim da su svi svesni kako teško žive Srbi u Albaniji, ali imaju neverovatnu želju da što bolje uče srpski i da uče iz naših udžbenika. Napisali su nam divno pismo i njima smo donirali oko 300 udžbenika - dodaje Tatjana Karadžin.

Knjige za Jovanu

Svake školske godine spakuju više od 1000 kompleta udžbenika i lektire, i obraduju mališane čiji roditelji nisu u mogućnosti da im obezbede školske knjige. Zavod je jedina budžetska institucija koja je uvek pomagala akcije "Vesti".

Tako su, između ostalih, odmah reagovali na priču dvanaestogodišnje Jovane Perić iz Kalabić mahale na obodu opštine Kosovska Kamenica, devojčice iz šestočlane porodice koja po mišljenju malobrojnih Srba u tom kraju živi u najtežim uslovima.

Mala Jovana ispričala je kako je jedini put boravila u Beogradu kad je osvojila 20. mesto na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja, iako nema ni kompjuter, ni knjige za školu.

Tatjana Karadžin, stručni saradnik redakcije Zavoda za udžbenike, odmah je spakovala tri velika paketa i pobrinula se da ova devojčica i njene dve mlađe sestre u novu školsku godinu krenu kao i svi školarci, noseći na leđima nove knjige. Kad smo im uručili ovu donaciju, mami Živici su krenuli suze, a devojčice su jedva dočekale da otpakuju pakete, pocupkujući i podvriskujući od sreće.

- Svake godine dajemo knjige deci s Kosmeta, ali i deci iz uže Srbije. Nekada nas kontaktiraju udruženja pa zatraže donaciju, a nekada dobijemo i pisma direktno. I svima izlazimo u susret.

Biblioteka Obrenovcu

Zanovili smo i mnoge školske biblioteke, a između ostalih i u Obrenovcu, gde su postradale u strašnim poplavama koje su zadesile taj grad, priča Tatjana Karadžin.

Zavod je nedavno dobio priznanje kao društveno odgovorna firma. Ali, i pored svih epiteta koje ima, nažalost, utakmicu na tržištu ne podnosi najbolje.

- Privatni izdavači imaju čime da lobiraju i nanose nam dosta štete. Donesen je sada novi Zakon koji bi trebalo da reguliše situaciju u ovoj sferi. Međutim, ono što je najvažnije jeste da su i ti koji sada promovišu privatne izdavače, i ti koji ih đacima i roditeljima preporučuju, odrasli se i školovali na knjigama naše kuće znanja. Što je još jedna potvrda njihovog vrhunskog kvaliteta - zaključuje Tatjana Karadžin.

V. Sekulić, A. Čukić

Lektira za Milicu

Zavod za udžbenike i ove godine je poslao nove knjige, pribor i lektiru maloj Milici Đorđević, jedinom srpskom đaku u Prizrenu. Milica koje je krenula u nedavno krenula u četvrti razred osnovne škole, kao i sva druga deca, sa oduševljenjem je otrgla papir sa paketa, i svaku knjižicu pregledala i prelistala.
- Hvala puno! Baš sam srećna što sam dobila knjige. Divne su! - kazala je Milica novinarki "Vesti" koja joj je u Prizrenu uručila knjige.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online