Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.09.2015.
18:30
M. Purić - Vesti A

Srpska crkva dobila dva nova sveca

Veliki broj vernika Srpske pravoslavne crkve iz Amerike okupio se proteklog vikenda u sedištu eparhije Zapadnoameričke u Alhambri, u državi Kalifornija, kako bi prisustvovao trodnevnoj svečanoj ceremoniji kanonizacije dvojice misionara srpskog porekla - episkopa Mardarija (Uskokovića) i arhimandrita Sevastijana (Dabovića).

Svečanost je obavljena u organizaciji vladike zapadnoameričkog Maksima, a koliko je događaj važan govori dolazak Njegove svetosti patrijarha Irineja u Ameriku, kao i dolazak vladika čije su eparhije u Americi - Longina i Mitrofana.

U pratnji patrijarha Irineja, koji će boraviti u Americi do 24. septembra, doputovali su vladika žički Justin, zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije, protojerej-stavrofor dr Predrag Puzović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Bogoljub Šijaković, profesor ovog Fakulteta, arhimandrit Pavle (Radusinović) iz manastira Ostrog, jeromonah Ilarion (Lupulović), jerej Slaviša Šanjić, protođakon Damjan Božić, Dejan Ristić, profesor Prizrenske bogoslovije, sa dvojicom učenika - Nikolom Rakićevićem i Strahinjom Šabićem, prof. Marko Vilotić, ugledne ličnosti poput umetnika Slobodana Trkulje i Miloša Đajića.

Posle svečanosti u Kaliforniji, patrijarh je 8. septembra odlikovan Ordenom Svetog Jovana šangajskog u ruskoj Sabornoj crkvi u San Francisku. Tom prilikom, nad moštima sveca šangajskog patrijarh je rekao da bi mnogi želeli da razore pravoslavno bratstvo i odvoje Srbiju od Rusije, ali to nije moguće.

- Mi nikad ne možemo zaboraviti veliko delo svetog cara Nikolaja učinjeno za srpski narod i to da su srpska ckva i država posle revolucije u Rusiji primili elitu ruskog naroda - rekao je patrijarh Irinej.

Glavna služba u subotu u Njujorku

Prota Đokan Majstorović, starešina Sabornog hrama Sveti Sava u Njujorku, kaže da patrijarh dolazi u Njujork u četvrtak, 10. septembra, a u petak će držati službu u crkvi Svetog Đorđa u Elizabetu sa gostujućim vladikama i sveštenstvom. U petak je zakazana svečanost na Akademiji Svetog Vladimira u Jonkersu, a subotu će, s početkom u 9.30, biti održana glavna služba u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku, a potom i ručak. Prota Majstorović pozvao je parohijane da dođu u što većem broju na službu u subotu, koju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Posle Kalifornije, patrijarh će, prema planu putovanja, otputovati u državu Njujork, gde će mu u petak, 11. septembra, u šest sati popodne na Akademiji Svetog Vladimira u Jonkersu (75 Scarsdale Rd, Džonkers, NDž 10707) biti uručen počasni doktorat iz bogoslovskih nauka, "honoris causa" (latinski).

Patrijarh će u Akademiji održati predavanje na temu "Bogoslovlje kao nada za budućnost crkve", a potom posetiti kapelu Sveta tri jerarha i tu se pomoliti. Svečanost uručenja počasnog doktorata za bogoslovske nauke održačhe se u auditorijumu Mitropolit Filip, a u nastavku će biti upriličen razgovor sa posetiocima.



 

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 20:40
Šta je s patrijarhom Pavlom?On je svetac i bez vašeg proglašenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online